Otravă la kilogram! Tone de carne alterată, depistate în depozitele unei companii de nișă din Capitală

Otravă la kilogram! Tone de carne alterată, depistate în depozitele unei companii de nișă din Capitală

Mezeluri alterate, dar și tone de carne fără acte de proveniență au fost depistate de către oamenii legii la mai mulți agenți economici și una din companiile specializate în producerea și comercializarea mezelurilor și produselor din carne. Potrivit inspectorilor de investigație, o parte din carnea care ajunge pe mesele moldovenilor era adusă ilegal în țară, prin zona transnistreană. 

Oamenii legii spun că investigația a fost pornită în luna mai, iar la baza acesteia a stat neachitarea de către companii a taxelor și impozitelor către bugetul de stat în proporții deosebit de mari.

„Companiile vizate gestionează o schemă frauduloasă manifestată prin producerea materiei prime contra bani în numerar, în lipsa actelor de proveniență, fără contabilizarea operațiunilor economice, bonurilor de plată, și respectiv utilizarea acestora în procesul fabricării produsului final cu scopul de a diminua impozitele și taxele la bugetul de stat”, a declarat șeful Secției urmărire penală INI, Veaceaslav Manole.

Publicitate

Oamenii legii au precizat că în rezultatul perchezițiilor au fost depistate și ridicate mijloace bănești necontabilizate în sumă de peste 7 milioane 180 mii lei. Aceleași percheziții au scos la iveală mai multe nereguli în procesul de păstrare a cărnii.

„Au fost depistate produse și mezeluri alterate, de la care colaboratorii Centrului de Sănătate Publică au prelevat mostre pentru a fi expuse unor analize”, a specificat Manole.

Șeful Direcției investigare fraude economice a INI, Alexei Bahuș a adăugat că o bună parte din materia primă folosită de către companie era introdusă illegal pe teritoriul Republicii Moldova, preponderent prin zona transnistreană.

În cadrul perchezițiilor s-a stabilit că aceste companii foloseau carne alterată, sau carnea unor animale care urmau să fie sacrificate sau chiar erau în proces de deces. Stocurile de mărfuri depistate la această întreprindere este de 5000 de kg de materie primă fără documente. Alte 20 000 de kg de materie primă care urma să fie prelucrată.

Șeful Centrului Municipal de Sănătate Publică, Luminița Suveică, a vorbit despre condițiile sanitare în care era păstrată și prelucrată carnea.

„Igienizarea necalitativă a încăperilor, a inventarului, resturile de tranșare a cărnii erau păstrate fără ambalaj, în containere pentru deșeuri și chiar în ograda întreprinderii” , a declarat Luminița Suveică.

Suveică a adăugat că unele produse erau etichetate cu data de fabricare din ziua următoare.

„În secția de producere a mezelurilor, s-a depistat că pe ramele unde erau produsele finite, lispeau fișele cu date referitor la denumirea produselor și date despre finisarea procesului tehnologic. Mai mult, unele produse au fost etichetate cu data din viitor”, susține șeful de Sănătate Publică.

De asemenea, au fost prelevate 68 de probe de carne și mezeluri, iar astăzi specialiștii au prezentat rezultatele preliminare de laborator.

„21 de probe sunt pozitive la indicatorii microbiologici, adică au fost depistați microbi. A fost depistată depășirea normei de nitriți și fosfați la unele produse prelevate”, a spus Luminița Suveică.

Investigațiile pe acest caz continuă.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal