Cum un șef-bugetar de la CNA și-a cumpărat 40 de terenuri, a dat cu împrumut zeci de mii de euro și și-a luat apartament în Chișinău

Cum un șef-bugetar de la CNA și-a cumpărat 40 de terenuri, a dat cu împrumut zeci de mii de euro și și-a luat apartament în Chișinău

O investigație a Ziarului de Gardă arată că șeful Direcţiei Teritoriale Nord a Centrului Naţional Anticorupţie (CNA), Ghenadie Tanas, a avut venituri oficiale în valoare de 1,35 de milioane de lei în ultimii cinci ani. În această perioadă, însă, funcţionarul şi-a cumpărat un apartament în Chişinău, o Skoda Superb, nouă, în leasing şi peste 40 ha de terenuri agricole. Tanas a și împrumutat mai multor persoane zeci de mii de euro.

Deşi a raportat venituri de aproape 270 de mii de lei în fiecare din ultimii cinci ani, Ghenadie Tanas a dat cu împrumut, direct sau prin intermediul mamei sale, peste 60 de mii de euro unor persoane fizice (1 milion de lei).

Potrivit unei decizii judiciare, în 2009, Iulia Tanas, mama angajatului CNA, profesoară de muzică la şcoala din Petreşti, Ungheni, de unde ridică un salariu anual de câteva zeci de mii de lei, i-a împrumutat, fără dobândă, lui Vasile Ciubotaru, din Ungheni, 6,5 mii de euro, bani pe care i-ar fi putut acumula, economisind, timp de cel puţin 4 ani de muncă în şcoală.

Publicitate

Din 2011, bugetarul Ghenadie Tanas conduce un automobil Skoda Superb, fabricat în acelaşi an, pe care l-a achiziţionat, în leasing, plătind 24 de mii de euro. În 2015, Tanas a cumpărat un apartament de 63 m.p. pe str. Natalia Gheorghiu din Chişinău. Preţul de piaţă al unei asemenea locuinţe este de aproximativ 50 de mii de euro (1 milion de lei). În 2017, angajatul CNA a cumpărat nu mai puţin de 40 ha de terenuri agricole, plătind 463 de mii de lei, conform declaraţiei sale de avere şi interese pentru 2016.

În 2014 şi 2016, şeful Direcţiei Teritoriale Nord a CNA declară că a împrumutat de la fratele său, Adriano Tanas, care este, din decembrie 2015, ofiţer de urmărire penală în cadrul Inspectoratului de Poliţie Ungheni, în două tranşe, suma de 58 de mii de euro, echivalentul a 1,2 milioane de lei. Bugetarul Tanas, cu un salariu lunar de 17 mii de lei, ar trebui să ramburseze datoriile până la sfârşit de 2017. Pentru a acumula această sumă în trei ani, conform unor calcule simple, Tanas trebuie să genereze venituri lunare duble faţă de cele declarate oficial, adică aproximativ 33 de mii de lei pe lună.

Citiți mai multe despre cămătăria lui Tanas, construcțiile sale și terenurile deținute pe ZdG.

sursa foto: ZdG

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal