„Considerăm că această modificare va determina reducerea substanțială a donațiilor în scopuri filantropice efectuate de către agenții economici către organizațiile non-profit (în favoarea autorităților publice şi instituțiilor publice, organizațiilor necomerciale, precum şi în favoarea caselor de copii de tip familial)”, se precizează în scrisoarea AmCham.
Potrivit Camerei de Comerţ Americană din Moldova, un număr mare de organizații de binefacere vor rămâne fără surse financiare şi materiale considerabile pentru desfășurarea activităților caritabile şi multe programe de ajutorare a păturilor social şi economic vulnerabile nu vor putea fi realizate integral.
„ Activitatea filantropică şi de sponsorizare se va reduce în primul rând din partea întreprinderilor mari, care manifestă implicații majore în domeniul social. Drept consecință a inițiativei date, vidul financiar format va trebui sa fie completat prin finanțare din partea statului, în mărime de 100%. Astfel, măsura în cauză, în loc să ducă la obținerea de venituri adiționale la bugetul de stat, va provoca o reducere a implicației agenților economici în domeniul social şi în cele din urmă la cheltuieli sporite din partea bugetului de stat pentru susținerea organizațiilor şi instituțiilor care beneficiau de astfel de suport”, se mai spune în scrisoarea Camerei de Comerţ Americană din Moldova.
Donațiile primite de persoanele care fac afaceri ar putea fi impozitate
Agora precizează că, în cadrul politicii fiscale şi bugetare pentru anul 2015, elaborată de Ministerul Finanțelor, s-a propus micşorarea limitei de deducere în scopuri fiscale a donațiilor efectuate în scopuri filantropice sau de sponsorizare de către persoanele fizice și juridice în favoarea autorităţilor publice şi instituţiilor publice, organizaţiilor necomerciale, precum şi în favoarea caselor de copii de tip familial, de la 10% la 2% din venitul impozabil.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.