Mai multe dintre construcțiile și terenurile unei foste baze militare din Varnița au ajuns în proprietatea unor persoane influente din localitate. Printre beneficiari se regăsesc actuali aleși locali, fiul unui viceprimar și colegi de partid cu primarul. Afacerea imobiliară s-a făcut sub umbrela administrației locale, care a fentat legea și a cedat bunurile pe bani mărunți. Bunuri pentru care ar fi trebuit să încaseze milioane, scrie Ziarul Adevărul din Anenii Noi într-o investigație în colaborare cu RISE Moldova.
Fosta unitate militară din Varnița e situată la periferia satului și se întinde pe o suprafață de peste 7,3 ha. Pe teritoriul fostei unităţi militare, îngrădită cu gard de beton, se află 22 de construcţii de suprafaţă diferită, atât construcţii metalice, cât şi din piatră. Ca şi infrastructură, teritoriul e racordat la reţeaua de curent electric, canalizare, fiind dotat cu drumuri de beton, care unesc construcţiile între ele. Unitatea a trecut în proprietatea primăriei Varniţa în anul 1994.
Conform legii, terenurile pe care se află construcții se vând cu tot cu acestea. Autoritățile din Varnița au decis să dubleze venitul.
Primul pas a fost făcut în septembrie-decembrie 2014, când autoritățile au scos la licitație și vândut opt construcții, cu o suprafață totală de 4.841 metri pătrați. În schimbul lor a încasat, conform sumelor care figurează în contractele de vânzare-cumpărare, puțin peste 277.000 de lei. Circa 57 de lei per metru pătrat.
Pasul doi a fost înstrăinarea a șase loturi de terenuri pe care sunt amplasate cele opt construcții vândute în toamna lui 2014. S-a întâmplat acest lucru la începutul lui iunie 2015, când autoritățile locale au emis o decizie în acest sens.
Mii de lei, în loc de milioane
În actele Primăriei Varnița, cele șase loturi, care însumează 2,3 ha, au fost evaluate la peste 3 milioane de lei. Dar, într-un final, ele au fost vândute cu aproape 62.000 de lei, adică la preț de circa 49 de ori mai mic. Și asta pentru că autoritățile nu mai putea să stabilească un preț normativ, adică mai mare, ca în cazul vânzării la pachet cu clădirile, ci a trebuit să le cedeze la un preț infim în calitate de teren aferent unor construcții pe care tot ea le-a cedat anterior.
În schimb, dacă autoritățile din Varnița ar fi scos în vânzare cele opt clădiri la pachet cu cele șase terenuri, așa cum stipulează Legea privind preţul normativ şi modul de vânzare-cumpărare a pământului, în bugetul local ar fi trebuit să ajungă peste 3 milioane de lei, și nicidecum circa 340.000 de lei.
Beneficiarii tranzacţiei - persoane conectate politic
Printre cei șase beneficiari ai construcţiilor şi terenurilor vândute se numără persoane influente în sat. Iurii Serbov, spre exemplu, s-a ales cu trei clădiri, cu o suprafață totală de aproape 300 de metri pătrați, și un teren aferent de 30 de ari. Serghei Caracaci, la rândul lui, a cumpărat o construcție de circa 340 de metri pătrați, plus un teren de 23 de ari. După alegerile locale din iunie 2015, la câteva zile după vânzarea dubioasă a terenurilor, ambii au devenit consilieri locali în Varnița. Primul reprezintă Partidul Comuniştilor, cel de-al doilea face parte din fracţiunea Partidului Democrat (PD).
Și Vasile Urîta, care a pus mâna pe o construcție de 1.475 de metri pătrați și un teren de 41 de ari, are conexiuni cu politicul local. Fratele acestuia, Alexandru Urîta, este consilier sătesc în Varnița și preşedinte al organizaţiei locale a PD.
Și Serghei Caracaci, și Alexandru Urîta, sunt colegi de partid cu primarul Alexandr Nichitenco, aflat la al doilea mandat. Deci - în funcţie şi la momentul instrumentării tranzacţiilor cu imobilele şi terenurile fostei baze militare
Citiți cum explică aleșii locali această afacere pe Ziarul Adevărul din Anenii Noi.
Vezi și aceste știri

Expert în științe agricole: Fluctuațiile termice sunt îngrijorător. Ce riscuri sunt pentru roada anului 2023 (VIDEO)

Cinci bărbați din Rusia, blocați în aeroportul din Coreea de Sud de luni de zile. Statul nu-i recunoaște drept refugiați și le interzice intrarea în țară

Numărul real al populației care locuiește în R. Moldova este de 2,6 milioane de oameni. Rezultatele calcului după metodologia internațională
Advertoriale

Microinvest susține agricultorii din Moldova cu CREDITE AGRO de până la 7 000 000 lei

Scopul și valorile maib, într-o nouă interpretare – prezentate întregii echipe
