„Decizia de astăzi a Curţii Constituţionale confirmă încă o dată faptul că această instituţie nu este la straja Constituţiei, ci a intereselor guvernării”, a scris Dodon într-o postare pe Facebook. Potrivit lui Dodon, proiectul democraților ar contrazice art 5. din Legea Supremă „Democraţia şi pluralismul politic” și  art. 2 din Legea Supremă „Suveranitatea şi puterea de stat”. 

Dodon a mai sugerat că „ar fi fost normal” ca să fie organizat un referendum naţional pentru a întreba populația dacă este de acord cu „introducerea integrării europene ca normă în Constituţie”.

„De menționat că această inițiativă, conform legislației, poate fi votată doar după 6 luni și voi face tot posibilul să nu se ajungă la adoptarea acesteia de catre Parlament în legislatura actuală”, a scris Igor Dodon. 

Autorii proiectului propun completarea preambulului Constituției, prin introducerea după cuvântul democratic a sintagmei: „orientat spre spațiul valoric european”. 

De asemenea, se propune completarea Constituției cu un nou articol intitulat „Integrare Europeană” care va prevedea expres că integrarea europeană a Republicii Moldova este obiectivul strategic de dezvoltare a țării.  

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!