ICAN a primit Nobelul în prezenţa unor supravieţuitori ai bombardamentelor de la Hiroshima şi Nagasaki, soldate cu aproximativ 200.000 de morţi în urmă cu 72 de ani, în contextul în care planeta se confruntă din nou cu pericolul nuclear.
Coreea de Nord şi-a multiplicat în ultimele luni tirurile de rachete şi testele nucleare şi a schimbat ameninţări belicoase cu Donald Trump, care a ordonat manevre militare în regiune.
„Modul iraţional de a proceda este de a înceta să trăim în condiţii în care distrugerea noastră reciprocă ţine doar de o picătură de sânge”, a subliniat Fihn, îndemnând la debarasarea planetei de armamentul atomic.
„Existenţa lor îi îndeamnă pe alţii să se alăture cursei nucleare. Ele nu nu apără, ele îndeamnă la conflict”, a subliniat ea.
O coaliţie din care fac parte 500 de ONG-uri dintr-o sută de ţări, ICAN a acţionat în favoarea unui tratat de interzicere a armei atomice, adoptat în iulie de 122 de state. Istoric, acest text este slăbit de absenţa celor nouă puteri nucleare dintre semnatari.
„Mesajul principal al ICAN este că lumea nu poate să fie vreodată sigură atât timp cât avem arme nucleare”, a subliniat preşedinta Comitetului Nobel Berit Reiss-Andersen în discursul său de înmânare a Nobelului.
„Acest mesaj rezonează în rândul a milioane de oameni, care au sentimentul că ameninţarea unui război nuclear este cea mai ridicată de mult timp, mai ales din cauza situaţiei din Coreea de Nord”, a adăugat ea.
Citește continuarea pe digi24.ro.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.