Tăcere în cazul mezelurilor alterate: De ce tace ANSA?

Tăcere în cazul mezelurilor alterate: De ce tace ANSA?

Pe 7 decembrie, Centrul municipal de Sănătate Publică în comun cu Inspectoratul Național de Investigații anunțau despre rezultatele unui control inopinat la depozitul unui mare producător de mezeluri și produse din carne. Mezeluri alterate, tone de carne fără acte de proveniență și peste 7 milioane de lei necontabilizați au fost doar câteva din detaliile oferite.  Deși se anunța a fi un caz de rezonanță în protecția siguranței alimentare, în a patra zi de după dezvăluiri peste acest subiect pare să se aștearnă liniștea. Principalul responsabil de siguranța alimentelor - ANSA - nu a venit cu niciun comentariu la acest subiect nici până astăzi.  

Care e producătorul? 

Atât CMSP, INI, cânt și ANSA au evitat până acum spună clar despre ce producător este vorba. Argumentul invocat este - siguranța anchetei. 

Presa a aflat despre cine ar fi vorba din imaginile expediate de o sursă anonimă, imagini care la scurt timp s-au regăsit și în video difuzat de INI. Totuși una din poze, și anume cea în care apăreau produse cu numele producătorului a fost exclusă din video. Un șir de elemente comune par însă să demonstreze că locul în care au fost surprinse imaginile e același. 

De ce tace ANSA?

Comunicarea Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor pe acest caz rămâne a fi una enigmatică și pestriță. Imediat după conferința de presă din 7 decembrie, șeful ANSA Chișinău, Roman Vengher, declara pentru AGORA că Agenția va acționa în acest caz în strictă conformitate cu legea și că, deși nu primise la acel moment nicio informație oficială de la CMSP, inspectorii Agenției au fost deja dislocați la depozitul producătorului. Care? 

Deci, Vengher spune că nu a primit nicio informație oficială, dar inspectorii ANSA deja erau în teritoriu. Solicitat să spună despre ce companie e vorba, Vengher declara că nu are dreptul să o facă. 

Informația oficială ajunge de la CMSP la ANSA abia a doua zi, vineri, 8 decembrie. Același Vengher declară pentru AGORA că instituția analizează documentele primite și în cel mai scurt timp va ieși cu o comunicare publică pe acest subiect. 

Luni, 11 decembrie, cei de la ANSA nu au venit cu niciun anunț în acest sens și au continuat să tacă. Contactat din nou de AGORA, șeful ANSA Chișinău ne-a declarat că nu se ocupă de organizarea acestei conferințe și că informațiile le putem solicita de la aparatul central sau de la serviciul de presă. Acesta din urmă ne-a comunicat prin ofițerul său că o conferință va fi organizată „în cel mai scurt timp” și că despre aceasta vom fi neapărat informați.

Am încercat să luăm legătura și cu șeful ANSA, Gheorghe Gaberi. Acesta însă nu a răspuns la telefon. 

REACȚII 

Directorul executiv al Asociației Businessului European, Mariana Rufa, spune că acest caz demonstrează pe deplin capacitatea, sau mai degrapă impotența autorităților de a le oferi propriilor cetățeni siguranța produselor ce ajung să le procure din magazine.

„În mod normal, la prima sesizare organele de control ale statului responsabile de securitatea alimentară trebuiau imediat să fie la fața locului și să verifice. În acest caz vorbim de procesarea produselor care ulterior ajung la consumator. Din cunoștințele noastre, compania continuă să activeze și acum și produsele sunt livrate consumatorilor. Într-un astfel de caz trezește întrebări capacitatea instituției de control de a preveni un eventual risc de îmbolnăvire sau un eventual risc de consum al acestor produse. Vorbim de capacitatea statului de a-și proteja proprii cetățeni, iar cetățenii la rândul lor consideră că nu trebuie să consume în general mezeluri și astfel din cauza unui producător suferă toți”, a declarat Rufa.

Cazul a trezit un val de comentarii și nemulțumiri internauților

„Am încercat să intru pe site-ul ANSA care ar trebui să ne protejeze pe toți și nu am găsit nici o informație. Minunat. În multe state europene există lege care interzice astfel de rebut - iar la noi după ce se descoperă încălcări de la norme care pun în pericol viața omului nu există nici măcar un elementare comunicate de presă pe site-ul uneii agenții plătite din impozitele consumatorului. După ce se descoperă 21 de probe positive la indicatori microbiologici și stafilococ toată lumea evită să numească producătorul care încalcă drepturile și securitatea consumatorului. Eu mă aștept în așa cazuri la o investigație mare și transparentă, dar noi avem ce avem și dacă am avea altceva…”, a scris Nicu Apostol pe bloggul său. 

„Dacă ANSA nu are de gând să facă lumină pe acest caz cel târziu luni, poliția ar trebui să inițieze o anchetă privind tergiversarea subiectului de către aceasta Agenție, despre care doar scrie pe foaie că se ocupă cu siguranța alimentelor. Reprezentanții ANSA sunt obligați legal, dar în primul rând moral, să iasă în fața oamenilor și să facă lumină. Ascunsul după deget și bătaia asta de joc trebuie să înceteze”, a punctat Dumitru Ciorici. 

Vezi și aceste știri
Ideile de afaceri ecologice, susținute de stat. A fost lansat Programul Național de Ecologizare a ÎMM-urilor

Ideile de afaceri ecologice, susținute de stat. A fost lansat Programul Național de Ecologizare a ÎMM-urilor

Replica ANSP la acuzațiile lui Slusari: „Testul la COVID-19 nu a fost realizat în laboratorul ANSP”

Replica ANSP la acuzațiile lui Slusari: „Testul la COVID-19 nu a fost realizat în laboratorul ANSP”

În spitalul din Taraclia, unii pacienți bolnavi de COVID-19 sunt culcați pe coridoare

În spitalul din Taraclia, unii pacienți bolnavi de COVID-19 sunt culcați pe coridoare

Advertoriale
Angajații unei companii și-au creat un manifest original, desenând emoțiile lor la serviciu (VIDEO)

Angajații unei companii și-au creat un manifest original, desenând emoțiile lor la serviciu (VIDEO)

Masterclass-uri de Coaching Aplicat cu Supervizare. Cum participi la un curs certificat de coaching aplicat

Masterclass-uri de Coaching Aplicat cu Supervizare. Cum participi la un curs certificat de coaching aplicat

Rozetka.md a livrat în peste 150 de localități din țară. A ajuns și la tine?

Rozetka.md a livrat în peste 150 de localități din țară. A ajuns și la tine?

DONEAZĂ
Descarcă aplicația AGORA
EMISIUNI
 • Marius Solcan - Business la 23 ani, investitorul din avion, cocktail barul Marlene | NOTA DE PLATĂ (VIDEO)
  Marius Solcan - Business la 23 ani, investitorul din avion, cocktail barul Marlene | NOTA DE PLATĂ (VIDEO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Vrei să pleci (din partid), dar nu mă, nu mă iei. Cum își justificau transfugii migrările
 • Radu Lazăr - Endava, succesul în carieră, atitudinea față de crize, provocări și oportunități în IT, management | NOTA DE PLATĂ
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Ne uităm peste gard la vecini, sau ce fac alte state în lupta cu COVID-19
 • Ruslan Cojocaru - Viziunea față de crize, educație financiară, Tucano Coffee, Oliva Verde și NOTA lui DE PLATĂ (VIDEO)
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • 4 semne că ai consuma prea multă cafea
 • „Sunt alături, dar nu mă cunoști”. A fost lansată o campanie orientată spre toate...
Cele mai populare
 • 1
  Cutremur resimțit la Chișinău
 • 2
  O companie din Ucraina cere despăgubiri de milioane de la Guvernul RM: Ar avea legături cu Veaceslav Platon (DOC)
 • 3
  Năstase susține că lista unui nou Cabinet de miniștri este pregătită: „Platforma DA are, în acest moment, cel puțin trei candidați la funcția de premier”
 • 4
  „Politicul bulversează mesajul, îl distorsionează”. Furtună, despre amestecul politicienilor în lupta contra COVID-19
Taguri populare
Autentificare
Creează cont