Comisia de la Veneția a publicat astăzi o opinie referitoare la cadrul legal care reglementează finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale în R. Moldova, pregătită în comun cu Oficiul OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (OSCE/ODIHR). Printre concluziile Comisiei de la Veneția se numără:
- în pofida amendamentelor substanțiale la legislația care reglementează finanțarea partidelor și a campaniilor electorale făcute în 2015, reglementările conțin numeroase lacune și lasă fără răspuns unele recomandări din 2011 ale Comisiei. Per general, sistemul regulator și implementarea acestuia continuă să fie insuficientă pentru a asigura transparența, integritatea și contabilitatea finanțării campaniilor, și nu s-a bucurat de încredere publică;
- amendamentele adoptate în iulie 2017 la Codul Electoral nu respectă recomandările și îngrijorările legate de reglementarea finanțării partidelor și a campaniilor electorale și reconsiderarea legislației finanțării în domeniu printr-o abordare mai apropiată de respectarea standardelor internaționale și a bunelor practici, care trebuie să fie considerată o prioritate;
- în situația Republicii Moldova, scoatem în evidență că ajustările reglementărilor nu trebuie să înlocuiască o aplicare corespunzătoare a legilației existente;
- clasa politică duce lipsă de cultură politică autentică, și a fost mult influențată de cercuri înguste și persoane private;
- în timpul discuțiilor avute la Chișinău cu diverși interlocutori, delegația Comisiei de la Veneția a rămas cu impresia că îngrijorările menționate rămân a fi înalte, în pofida reformelor făcute în domeniul electoral. De mai multe ori, interlocutorii s-au referit la discrepanța dintre lege și practică. În același timp, câteva aspecte rămân a fi contestate printre diferite partide politice, cum ar fi plafoanele pentru donații, interdicția de finanțare din surse provenite în afara republicii și măsurile de întărire a mecanismului de supraveghere.
Comisia de la Veneția reocmandă oferirea de suficiente resurse pentru Comisia Electorală Centrală (sau unei alte autorități) pentru a verifica acuratețea informației prezentate, de a iniția investigații privind posibile nereguli și de a face uz de puteri suplimentare pentru coordonarea cu organele de drept.
De asemenea, Comisia recomandă înăsprirea regimului de sancțiuni pentru imixtiunea în regulile de finanțare a partidelor și campaniilor.
Alte recomandări ale Comisiei de la Veneția, expuse în aceeași opinie dată publicității astăzi, le puteți citi AICI.
Vezi și aceste știri

Centrul GDM anunță că va depune o plângere la Poliție în urma declarației emise de Mitropolia Moldovei

Un cuplu iranian care s-a filmat dansând în centrul Teheranului în sprijinul protestelor, condamnat la peste 10 ani de închisoare (VIDEO)

R. Moldova, condamnată din nou la CtEDO pe cazul privării ilegale de libertate a omului de afaceri Valentin Eșanu (DOC)
Advertoriale

La Chișinău vor fi amenajate curți ideale pentru trai ca în Europa (VIDEO)

Continuăm campania „Generația Inteligenței Financiare”. Urmăriți al doilea episod în limba rusă al serialului „Cunoaște sensul banului cu Emily” (VIDEO)
