Comisia de la Veneția consideră că proiectul de lege care vine să aducă schimbări în reglementarea activității Avocatului Poporului este unul care poate întări această instituție. Cu toate acestea, Comisia menționează că o prevedere propusă duce la slăbirea independenței financiare a instituției. Este vorba despre amendamentul propus la articolul 37 al Legii cu privire la Avocatul Poporului, care „slăbește mult” independeța financiară a Ombudsmanului.
A doua concluzie din opinia instituției europene este că autorii inițiativei legislative au ținut cont de câteva dintre recomandările Comisiei de la Veneția la modificările legate de Legea adoptată în 2014.
„Aceste transformări confirmă dedicația autorităților Republicii Moldova privitor la întărirea instituției Avocatului poporului”, se arată în concluzia Comisiei de la Veneția.
Opinia integrală, în limba engleză, poate fi accesată aici.
Amintim că ieri, Comisia a publicat opinia sa cu privire la legislația Republicii Moldova în domeniul finanțării partidelor politice și a campaniilor electorale. Citește mai multe la acest subiect aici și aici.
Vezi și aceste știri

Expert în științe agricole: Fluctuațiile termice sunt îngrijorător. Ce riscuri sunt pentru roada anului 2023 (VIDEO)

Cinci bărbați din Rusia, blocați în aeroportul din Coreea de Sud de luni de zile. Statul nu-i recunoaște drept refugiați și le interzice intrarea în țară

Numărul real al populației care locuiește în R. Moldova este de 2,6 milioane de oameni. Rezultatele calcului după metodologia internațională
Advertoriale

Microinvest susține agricultorii din Moldova cu CREDITE AGRO de până la 7 000 000 lei

Scopul și valorile maib, într-o nouă interpretare – prezentate întregii echipe
