Guvernul dă aviz pozitiv limbii române în Constituție

Guvernul dă aviz pozitiv limbii române în Constituție

Guvernul, prin intermediul Ministerului Justiției, a decis să ofere astăzi aviz pozitiv proiectului modificării articolului 13 în Constituție, care implică introducerea limbii române în Legea Supremă, în locul limbii „moldovenești”. Se întâmplă în timp ce două comisii parlamentare au fost contra inițiativei, iar altele câteva s-au pronunțat în favoarea ideii.

Curtea Constituțională a decis că proiectul de lege privind introducerea limbii române vine să implementeze hotărârea CC din 2013, prin care limba română a fost declarată limba de stat în R. Moldova.

Prin avizul CC, proiectul urmează să ajungă din nou în plenul Parlamentului pentru a fi votat, iar pentru ca limba română s-o înlocuiască pe cea „moldovenească” în alineatul 1 al articolului 13 din Legea Supremă e nevoie de votul a 67 de deputați.

Unii deputați nu s-au arătat mulțumiți de inițiativă. Proiectul a primit iun aviz negativ din partea Comisiei parlamentare pentru mediu și dezvoltare regională, unde s-au oferit patru voturi „împotrivă” şi de trei „pentru”. Același verdict - și la Comisia pentru drepturile omului și relații interetnice: proiectul a fost susținut doar de liberalul Ion Apostol, în timp ce socialiștii Vladimir Țurcan, Grigore Novac, Fiodor Gagauz, dar și comuniștii Maria Postoico și Inna Șupac au votat împotrivă.

Avizele pozitive au fost date de Comisia securitate naţională, apărare şi ordine publică; Comisia economie, buget şi finanţe; Comisia cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media; Comisia protecţie socială, sănătate şi familie.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.