Tânărul regizor spune că filmările pentru „Povestea”, au demarat în luna septembrie acestui an și au durat 18 zile. Cele 50 de persoane implicate au filmat pelicula în aproximativ 20 de locații (Chișinău, Teatrul Național Mihai Eminescu, Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, Teatrul Satiricus, Mereni, Budești, Vadul lui Vodă, stânga Nistrului, Vâșcăuți, București, Viena și Berlin).

„O treime din participanții la filmări au vârstele cuprinse între 12-18 ani. Scopul nostru a fost să încurajăm și să oferim această oportunitate de afirmare tinerilor. Actorii principali sunt moldoveni care învață la București: Vasile Gribincea, student în anul II la Facultatea de Litere și Valentina Boldurescu, elevă la Liceul „A. I. Cuza” şi membră a unei trupe de teatru. Au acceptat să se filmeze 5 actori Emeriţi: Ion Mocanu, Ghenadie Gâlcă, Victor Drumi, Alexandra Drumi şi Eugenia Butnaru. Ceilalți sunt profesori, elevi sau traineri”, ne explică Liviu.

Bugetul total al proiectului a fost de 7000 de dolari, dintre care puțin peste 4.000 au fost oferiți de Fundația Est-Europeană din resursele financiare ale Guvernului Suediei. „Banii au fost folosiți preponderent pentru arenda locațiilor, mâncare şi transport. Am folosit tehnica personală”, precizează tânărul.

DE CE SĂ FACI FILM ÎN MOLDOVA

„Am decis să fac film pentru că m-am convins în repetate rânduri, din proprie experiență, că astfel pot să prezint soluții demonstrate la probleme sociale semnificative și să educ spectatorul prin artă. Prin exemplul meu și al persoanelor de la care am învățat și care mă susțin, reușesc să motivez alți tineri și să-i încurajez să lupte pentru scopul lor”, precizează Liviu.O altă problemă pe care vrea să o combată și să o arate artistul este situația tinerilor vorbitori de limbă română din Transnistria. „După cum mărturisesc chiar ei, aceștia se simt uneori discriminați, întrucât semenii lor de pe malul drept al Nistrului nu cunosc că, în școli, studiază și ei după același curriculum, au oportunități de voluntariat (deși mult mai puține), tineri specialiști în instituțiile de învățământ, acces la tehnologii informaționale și că în raioanele din stânga Nistrului există tineri foarte talentați, creativi și capabili”, afirmă Liviu.

„Recunoscând succesele fulminante pe care studenții moldoveni le obțin peste hotare, în universitățile la care învață, am decis să concep filmul de lung-metraj „Povestea”, care să readucă în prim plan oportunitățile pe care le avem aici, valorile, istoriile, visurile și rădăcinile care ne leagă de baștină, dar și să informeze despre viața de student în afara țării, patrimoniul și tezaurul european, proiectele de mobilitate marca Erasmus+ și practica de succes a educației non-formale realizate prin intermediul artei, voluntariarului, lecturii”, trage concluzia tânărul.

Filmul mai vizează relațiile dificile dintre părinți-adolescenți, dezvoltarea studenţilor şi continuarea studiilor în RM, conservarea valorilor tradiţionale şi naţionale, îmbunătăţirea dialogului Moldo-Transnistrean, stimularea laturii artistice a tinerilor, încurajarea mobilităţii tinerilor, educaţia non-formală a copiilor prin pictură și teatru, lectura,  promovarea tezaurului cultural-artistic din RM şi promovarea valorilor şi bunelor practici europene. Scenariul urmăreşte comparativ istoria de viaţă a unui actor moldovean student la Viena şi a unei tinere pictoriţe de la Dubăsari.


„Cinematografia trebuie să fie interactivă, iată de ce posibilitatea de a prezenta producția în școlile din raioanele Republicii Moldova, ci nu doar din capitală, șansa de a comunica, a dezbate și a asculta părerea tinerilor care fac parte din grupul țintă al proiectului, în cadrul unei caravane de film, este vitală pentru succesul proiectului și atingerea obiectivelor”, conchide Liviu.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!