Potrivit Barometrului Opiniei Publice, realizat pe un eșantion de 1113 persoane, 51% dintre respondenți nu cunosc ce prezintă sistemul uninominal, față de 39% dintre cei care au răspuns primăvara trecută.

Dacă în aprilie 58% dintre cetățeni știau ce e asta vot uninominal, acum un răspuns pozitiv a fost oferit de 45% dintre oameni.

„Cetățeanul a înțeles că nu prea pricepe ce înseamnă vot uninominal. Asta înseamnă că trebuie mai multă informație și mai mult training”, a explicat directorul Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroșie.

Față de primăvara trecută, când pentru alegeri parlamentare în baza sistemului electoral uninominal optau 29% dintre moldoveni, acum pentru același sistem optează doar 19,1%.

Dacă în favoarea sistemului mixt erau 23% dintre cetățeni, în jumătate de an procentul s-a redus la 16%.

BOP-ul arată că din primăvară până astăzi a crescut însă numărul celor confuzi: 28,1% nu știu în baza cărui sistem vor să-și aleagă deputații. Primăvara indeciși erau doar 12%.

sursa foto: moldnova.eu

 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!