Câți oameni de afaceri sunt incluși în listele electorale pentru alegerile din 30 noiembrie

Câți oameni de afaceri sunt incluși în listele electorale pentru alegerile din 30 noiembrie
Foto: Agora/Igor Vrabie


Directori de companii, administratori și alte persoane cu funcții de conducere au fost incluși pe listele electorale pentru alegerile parlamentare care urmează să aibă loc pe 30 noiembrie. Analiza acestor liste relevă că oamenii de afaceri ocupă un loc important pe anumite liste, însă nu sunt majoritari pe nicio listă. Unele partide extra-parlamentare au mai mulți oameni de afaceri incluși pe liste decât cele care au făcut parte din legislatura precedentă.

Mai jos vedeți câți oameni de afaceri sau angajați cu funcții manageriale sunt incluși pe liste. Analiza include partidele care au cele mai multe șanse să ajungă în viitorul Parlament, potrivit datelor celor mai multe sondaje. Regulamentul Codului Electoral arată că listele pot fi modificate până la alegeri. 

Partidul Democrat

Din cei 102 de candidați pe lista Partidului Democrat, circa 20 sunt directori sau manageri de companii private, iar alții sunt economiști, ingineri, fără să fie indicată compania în care activează. Este și cazul candidatului cu numărul doi - Vlad Plahotniuc, despre care presa a scris că ar avea afaceri în mai multe domenii, între care hotelier, petrolier, precum și mass-media.

Printre oamenii de afaceri care candidează pe listele PD se numără managerul vânzări corporative din cadrul SRL „Victoria Leasing”, Vladimir Andronachi, administratorul ICS Ch „Codru″ SRL, Corneliu Padnevici, directorul companiei SRL „Tellus”, Serghei Chiseliov, vicedirectorul „Terconvit” SA.

De asemenea, în listă se regăsesc conducătorii unor companii agricole, cum ar fi managerul SRL „Domulterra”, Aliona Mandati, și vicedirectorul SC „ClimăuţanulAgro″ SRL Victor Chiriac, dar și ai unor companii în domeniul construcțiilor imobiliare, SRL GMP-Imobil, Petru Gogu.

Totodată, listele Partidului Democrat cuprind funcținari din cadrul Ministerului Economiei, cum ar fi, de exemplu, actualul viceministru Tudor Copaci, directorul Camerei de licenţiere, Valentin Guznac, dar și mai mulți angajați din cadrul ÎS „Cris Registru”, SA „Moldtelecom”, SA „Franzeluţa”, ÎS „Calea Ferată” și alte instituții.

Unii dintre deputați și miniștri care se regăsesc în primii 20 din listă nu au precizat că dețin și afaceri, un exemplu ar fi Oleg Sîrbu, în dreptul numelui său fiind indicat că este de meserie agronom și că ocupă funcția de deputat. Totuși, în declarația de avere pentru anul trecut, este indicat că deține cele mai multe companii din Legislativ - nouă la număr.

În actuala legislatură, Partidul Democrat a avut în Parlament 15 deputați, dintre care șapte au afaceri, potrivit declarațiilor de avere făcute publice.

Partidul Liberal-Democrat

Pe lista Partidului Liberal-Democrat figurează 103 de candidați, dintre care opt sunt directorii și administratorii unor companii. Totuși, aceștia nu ocupă primele poziții, primul director de companie este inclus abia pe locul 30. Este vorba despre Nicolae Fachira, directorul SC „Obrii” SRL și SC „Rîmbcom” SRL din orașul Bender.

Urmează directorul SC „Aldeco-Prim” SRL, Ion Gudumac, directorul ÎCS Cristina Mold-Rom Simpex SRL, Eugen Bodarev, administratorul SC „Demaror” SRL, Liubomir Sacara, precum și directorul SC „Aguastart Grup” SRL, Andrian Culai.

Totodată, pe listele liberal-democraților sunt incluși funcționari din cadrul Agenția Relații Funciare și Cadastru, Inspectoratul Fiscal de Stat, Cancelaria de Stat, Moldsilva, precum și administratorul SC „Loteria Națională a Moldovei”, Ion Antohi.

În ceea ce privește candidații pe primele poziții, aceaștia își păstrează funcțiile actuale, deputați și miniștri. De asemenea, se regăsesc doi rectori, cel al Academiei de Studii Economice, Grigore Belostecinic, și respectiv, rectorul Academiei de Administrare Publică, Oleg Balan.

În ceea ce privește candidații pe primele poziții, aceaștia își păstrează funcțiile actuale, deputați, miniștri și viceminiștri, însă nu este precizată participația lor la anumite companii. De asemenea, se regăsesc doi rectori, cel al Academiei de Studii Economice, Grigore Belostecinic, și respectiv, rectorul Academiei de Administrare Publică, Oleg Balan.

În dreptul primului candidat pe listă - Vlad Filat este menționat că este licențiat în drept, iar locul de muncă este „Președinte al Partidul Liberal Democrat”.

Anterior, presa scria că preşedintele PLDM are oficial două afaceri, ambele în domeniul imobiliar. Cea mai veche este Kapital Invest Company din Iaşi (care a înglobat SA Dosfotei şi Romold), la care Filat deţine peste 95% din acţiuni.

O altă afacere imobiliară este compania Ipteh, ce deţine un imobil din centrul Chişinăului. Vlad Filat este coproprietar la Ipteh prin Kapital Invest Company, care are o cotă de 49,6% din acţinile firmei.

În prezent PLDM are 31 de deputați, dintre care 19 oficial au afaceri, potrivit declarațiilor de avere.

Partidul Liberal Reformator

Din cei 101 de candidați înscriși pe lista electorală, 20 sunt directori sau administratorii unor companii. Astfel, în această listă se regăsesc: Valeriu Muravschi, directorul „Dacia-Agrochim” SRL; Victor Sandu, directorul SRL „Sanvitcom”; Eugeniu Barbu, directorul „Casa del Pane” SRL, Alexandru Grosu, directorul general SA „Hotel Chișinău”.

De asemenea, în această listă sunt incluși mai mulți angajați ai Societăților de administrare a drumurilor, inspecția ecologică, un specialist din cadrul unei bănci, dar și alți funcționari.
Fracțiunea are în legislatura actuală șapte deputați, dintre care patru aveau oficial afaceri, arată declarațiile lor de avere.

Partidul Comuniștilor

Partidul Comuniștilor are pe lista electorală pentru alegerile electorale zece oameni de afaceri, dintre cei 103 de candidați. Printre aceștia se numără Adela Răileanu, director Î.M. „Noile Idei Televizate” SRL, Vladimir Panfilov, director SRL „Aurelia-Bruma”, Dumitru Goncearenco SA „BTA-18”, Albert Vainberg, manager „Şansa-Vainberg”.

Anterior, liderul partidului, Vladimir Voronin declara pentru presă că 60% dintre cei incluși în listă sunt oameni noi. În legislatura precedentă, PCRM a avut 34 de deputați, dintre care zece aveau oficial participații la anumite companii.

Potrivit declarației de avere, liderul formațiunii, Vladimir Voronin, are o afacere în domeniul bancar. El deține  52. 899 de acţiuni la "Banca de finanţe şi comerţ" S.A, Chişinău, iar anul trecut i-au adus profit din dividende 528.990 de lei.

Partidul Liberal

19 dintre cei 103 de candidați incluși pe listele Partidului Liberal sunt directori de companii, cinci fiind în primele 20 de poziții. În listă se regăsesc Ion Apostol, director SRL „Optimal-Impex; Iurie Chiriunciuc Manager General SRL „Rovigo”; Iurie Dîrda, SRL „Dansincons”; Vladimir Cernat, administrator S.R.L. „CristSandCom”; precum și Vasile Hîncu, director departament comercial ISCA „Air Moldova”.

Pe lista partidului este inclus și un candidat, domicilul căruia fiind în orașul Padova, Italia. Acesta se numește Artur Gutium și are afacerea S.A.S „Turkese”, însă nu este specificat domeniul de activitate.

În legislatura precedentă, Partidul Liberal a avut cinci deputați, dintre care doar liderul formațiunii, Mihai Ghimpu a menționat în declarația de avere că deține o cota 1/3 din SRL "Eurosim", Chişinău, valoarea de cumpărare fiind de 800.000 de lei. De asemenea, Mihai Ghimpu mai deţine 35 de acțiuni la "Tirex Petrol".

Alte partide

Pe listele celorlalte partide extra-parlamentare care s-au înregistrat în cursa electorală au fost incluși oameni de afaceri: Partidul Popular Creștin Democrat - 31, Partidul Forța Poporului - 29, Partidul Comunist Reformator - 10, Partidul Mișcarea Populară Antimafie - 23.

De asemenea, pe listele Partidului Național liberal sunt incluși 16 directori de companii sau administratori, Partidul Socialiștilor - 22, Blocul Electoral Alegerea Moldovei - Uniunea Vamală - 20, Partidul Democrația Acasă - 7, Partidul Popular din Moldova - 19, Partidul Renașterea - 16, Partidul Patria - 27.

Afacerile OFICIALE ale deputaţilor. Care sunt tipurile de activitate

Avem puterea să ne ajutăm unii pe ceilalți….

Dacă și tu crezi că ceea ce citești pe acest site sunt informații importante, atunci susține munca redacției AGORA cu un abonament digital ca să devină mai bună, să facă știri deosebite, interviuri mai interesante, articole și povești care să te facă să vrei să le recitești și să le distribui prietenilor tăi.

Mai mult, răsplătim fiecare abonat cu un set de produse locale, împachetate cu dragoste de echipa de la From the Heart Shop, astfel contribuim împreună la promovarea produselor de-acasă, din Moldova.

Devino de astăzi Susținător, Fan sau Ambasador AGORA

Vezi și aceste știri
Un grup de peste 30 de ONG-uri condamnă șantajul energetic din partea Rusiei și cere Guvernului să diversifice sursele de livrare a gazelor naturale

Un grup de peste 30 de ONG-uri condamnă șantajul energetic din partea Rusiei și cere Guvernului să diversifice sursele de livrare a gazelor naturale

Două posturi TV noi ar urma să fie lansate în R. Moldova. Primul se va axa pe știri, iar al doilea - pe divertisment

Două posturi TV noi ar urma să fie lansate în R. Moldova. Primul se va axa pe știri, iar al doilea - pe divertisment

Natalia Morari a dat în judecată TV8: Dorește să fie restabilită în calitate de membră a A.O. Media Alternativă

Natalia Morari a dat în judecată TV8: Dorește să fie restabilită în calitate de membră a A.O. Media Alternativă

Advertoriale
50 de „umbre ale Zahărului” ascunse în produse sau ce denumiri mai poate avea dulcele

50 de „umbre ale Zahărului” ascunse în produse sau ce denumiri mai poate avea dulcele

RE/MAX Moldova își extinde rețeaua de francize imobiliare din Chișinău (VIDEO)

RE/MAX Moldova își extinde rețeaua de francize imobiliare din Chișinău (VIDEO)

Un preț mic la credit nu îți garantează mereu și cea mai bună oferta. Explică expertul Microinvest

Un preț mic la credit nu îți garantează mereu și cea mai bună oferta. Explică expertul Microinvest

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
  Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
 • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Viața de deputat, între glamour și birocrație. Discuție cu fostul parlamentar Vadim Pistrinciuc (AUDIO)
 • De la 11, cu Veaceslav Platon despre promisiunile electorale ale lui Veaceslav Valico
Cele mai populare
 • 1
  Ultimă oră! Dodon a anunțat că renunță la mandatul de deputat: „Nu mă ascund după imunitate”
 • 2
  Vine sau nu Dmitri Kozak la Chișinău? Ce spun reprezentanții Guvernului
 • 3
  Ministrul Andrei Spînu pleacă în Polonia. Va purta discuții privind furnizarea gazului natural în Republica Moldova
 • 4
  EDITORIAL | Când începem să discutăm matur și asumat despre relația noastră cu animalele de companie?
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.