„Este un subiect extrem de important, este o primă oportunitate pentru cetățenii Republicii Moldova să aprobe ei singuri o lege. În contextul în care deputații din majoritatea parlamentară nu reprezintă votul cetățenilor și nu au legitimitatea de a proba o lege atât de importantă, cum este cea de reglementare a modului de alegere a deputaților”, a spus Valeriu Pașa.

Expertul economic, Victor Ciobanu a declarat că sistemul electoral mixt a fost abandonat și de alte țări:

„Am să aduc câteva exemple din țările vecine, care au abandonat acest sistem: vecinii noștri din România, vecinii noștri din Ucraina. Ucraina purcede acum la acel sistem pe care l-am propus și noi: proporțional - cu liste deschise.  Atunci într-adevăr nu vom asista la minciuna propagată de actuala guvernare, dar cetățeanul va putea alege partidul și deputatul din acea listă”, a subliniat Victor Ciobanu.

Și activistul civic, Sergiu Tofilat susține că organizarea unui referendum pentru anularea votului mixt este un lucru extrem de necesar pentru societatea noastră:

„Miza acestui referendum legislativ pe care îl propunem noi este una foarte mare: dacă următoarele alegeri parlamentare se vor desfășura după sistemul mixt, tot acest dezmăț, sărăcie și mizerie în care trăim se va prelungi pentru încă patru ani”, a declarat Tofilat.

Vezi și: VIDEO. Cum poți colecta semnături pentru referendumul de anulare a sistemului mixt

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!