
Sănătatea mintală la locul de muncă: terapie online și aplicațiile care reduc stresul
În ultimii ani, a apărut o mulțime de aplicații și servicii online care-i ajută pe angajați să-și gestioneze sănătatea fizică și mintală, scrie The Guardian. La rândul lor, angajatorii sunt și ei interesați de aceste servicii, întrucât stresul, anxietatea și depresie sunt cele mai frecvente probleme din cauza cărora angajații își iau liber de la serviciu.
・
Tehnologiile de realitate virtuală (VR), anterior folosite doar de psihoterapeuți pentru a trata clienții, sunt tot mai des achiziționate de către departamentele resurselor umane ale companiilor mari.În Spania, mai multe companii apelează la serviciile Psious, o organizație care oferă diferite programe în care tehnologiile VR sunt folosite pentru a face fața problemelor de sănătate mintală și comportament, de la fobii până la tulburări de anxietate. Ideea creării acestui serviciu i-a venit fondatorului, Xavier Palomer, după ce el a vorbit cu un prieten de-al lui căruia îi era frică de zbor. „Am înțeles că tehnicile de relaxare pe care el le folosea în timpul sesiunilor cu psiholog pot fi utilizate la o scară mai largă, pentru a ajuta oamenii să-și calmeze nervii, să se relaxeze, să devină vorbitori mai buni", spune Palomer. Alte servicii de acest gen prezente pe piață includ Clevr, care folosește VR pentru a ajuta oamenii cu fobie socială și Guided Meditation VR, care îi învață pe utilizatorii să facă exerciții de relaxare. Remente este o aplicație care ajută muncitorii să-și pună scopuri legate de dezvoltarea profesională. Aplicația a fost creată de către directorul general și co-fondatorul proiectului, David Brudö, după ce acesta a trecut printr-un stres copleșitor la locul de muncă. „Am ajuns într-o situație în care munca a devenit primul lucru la care mă gândeam când mă trezeam dimineața și ultimul lucru la care mă gândeam noaptea înainte să adorm. În loc de a fi recunoscător pentru faptul că am un acoperiș deasupra capului și mâncare pe farfurie, eram preocupat de serviciu, ceea cea, într-un final, a dus la depresie", spune Brudö. Însă noi nu putem să ne bazăm doar pe tehnologii atunci când vine vorba de sănătate mintală, spun experții. „Faptul că diferite organizații le oferă angajaților aceste resurse care îi pot ajuta să gestioneze bunăstarea este unul încurajator. Însă există posibilitatea să ne supraîncărcăm cu aceste tehnologii pentru smartfonuri care, la un moment dat, ar putea să înlocuiască sprijinul social, de exemplu, petrecerea timpului cu prieteni sau în familie, ceea ce este foarte important pentru bunăstarea noastră", spune specialista în psihologia ocupațională, Sarah Crozier. „Când ne gândim la problema stresului, ar fi bine să studiăm toate cauzele din care apare această problemă, iar ele includ nu doar factorii individuali, ci și cei organizaționali. O aplicație te poate ajuta să te relaxezi atunci când volumul de muncă este mare, însă, în cazul în care problemele sunt legate de chestiuni organizaționale, atunci aplicația respectivă nu va oferi o adevărată soluțir", susține lector la Universitatea din Lancaster, Michaela Edwards.
Fondatoarea startupului Anabot , un instructor personal virtual care ajută oamenii să reducă stresul, Ana Niculăeș, susține că astfel de aplicații trebuie să conțină un aviz pentru utilizatori, astfel încât aceștia să știe că scopul aplicațiilor nu este cel de a-l înlocui pe un specialist.
„Nu cred că în viitorul apropiat vom ajunge într-o situație în care un psiholog va fi înlocuit de o aplicație. Aplicația are rolul de suport și te ajută să duci o evidență zilnică a sănătății mintale. În cazul Anabot, dacă utilizatorul menționează că nu doarme bine sau are un nivel scăzut de energie, noi îl încurajăm să consulte un profesionist. În ceea ce ține de companii care folosesc aceste servicii, este foarte important ca angajatorul să-i explice angajatului care sunt obiectivele, să fie transparent și să-l asigure că informațiile colectate nu vor fi folosite împotriva lui”, a spus Ana Niculăeș pentru AGORA.