Proiectul de relaxare a răspunderii pentru infracțiuni economice, modificat pentru a patra oară, stârnește noi semne de întrebare

Proiectul de relaxare a răspunderii pentru infracțiuni economice, modificat pentru a patra oară, stârnește noi semne de întrebare


Proiectul de lege prezentat la 31 octombrie de ministrul Justiției și care, potrivit autorilor, are scopul de a reduce presiunile care se fac asupra business-ului din Moldova, este privit în continuare cu reticență de către juriștii de la Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), cei care au evidențiat mai multe semne de întrebare legate de inițiativă.
Deși în noua redacție (cea de-a patra) prezentată luni, 18 decembrie, a fost eliminată eliberarea de răspundere penală pentru activitatea de creditare, gestiunea sau supravegherea băncilor, aceasta ar conține unele prevederi „otrăvite” care, potrivit celor de la CRJM, nu-și au locul în proiect și trebuie excluse.

Inițial proiectul prevedea eliberarea de răspundere penală pentru infracțiunile legate de activitatea de creditare sau de acordare a despăgubirii de asigurare - și cele legate de gestiunea sau supravegherea băncilor (n. r. - de care ar fi putut beneficia Ilan Shor). Ulterior urmare a presiunii societății, aceste articole au fost excluse”, a spus expertul CRJM, Daniel Goinic.

Deși afirmă că inițiativa legislativă este, per general, una bună, care va facilita activitatea businessului moldovenesc, reprezentanții CRJM evocă unele prevederi care „nu au nimic cu businessul”.

„Se prevede eliberarea de răspundere penală pentru infracțiunile: poluarea solului, a apei, a aerului, încălcarea regimului de administrare și protecție a fondului ariilor naturale protejate de stat”, afirmă Daniel Goinic.

„Plus, se mențin utilizarea abuzivă a informațiilor priveligiate pe piața valorilor mobiliare, practicarea activităților profesioniste pe piața financiară nebancară fără licență, încălcarea cerințelor privind activitatea profesionistă pe piața financiară nebancară etc.

Proiectul nu justifică în niciun fel de ce aceste infracțiuni ar trebui să cadă sub incidența liberării de răspundere penală”, spune juristul.

„Având în vedere modul cum aceste infracțiuni sunt comise și fenomenul răspândit al acestor abateri, inclusiv de preluare prin scheme raider a afacerilor, nu înțeleg necesitatea acestui mecanism.

Dacă Codul penal este modificat, această prevedere va produce efecte perpetuu și retroactive. Orice persoana va putea pretinde liberarea de răspundere penală atât pentru infracțiunile deja comise, cât și pentru infracțiunile pe care le va comite în viitor”, afirmă Daniel Goinic.

Noua versiune a proiectului de lege nu a fost încă publicată.

Ieri, Ministerul Justiției a organizat discuții pe marginea proiectului de lege, la care au participat reprezentanți ai mediului de afaceri, ai societății civile și ai instituțiilor de stat, printre care Procuratura Anticorupție (PA) și CNA.

Reprezentanții mediului de afaceri s-au pronunțat, în general, pentru această inițiativă. Aceeași poziție a adoptat-o și șeful PA, Viorel Morari.

----------------------------------------

În continuare, vă prezentăm câteva aspecte legate de proiect, scoase în evidență de CRJM:

1. Ministerul Justiției insistă în continuare pe eliberarea de răspundere penală pentru următoarele infracțiuni (pe care CRJM le consideră le fel necesare de a fi excluse din proiect):

-          Articolul 245/3. Utilizarea abuzivă a informaţiilor privilegiate pe piaţa valorilor mobiliare;

-          Articolul 245/6. Practicarea activităţilor profesioniste pe piaţa financiară nebancară fără licenţă;

-          Articolul 245/7. Încălcarea cerinţelor privind activitatea profesionistă pe piaţa financiară nebancară;

-          Articolul 245/9. Împiedicarea realizării drepturilor asociaţilor (acţionarilor) societăţii comerciale şi privarea nelegitimă de aceste drepturi  

2. Se mai prevede eliberarea de răspundere penală pentru infracțiunile: poluarea solului, a apei, a aerului, încălcarea regimului de administrare și protecție a fondului ariilor naturale protejate de stat.prevede eliberarea de răspundere penală pentru infracțiunile: poluarea solului, a apei, a aerului, încălcarea regimului de administrare și protecție a fondului ariilor naturale protejate de stat etc.

3. La art. 90 (Condamnarea cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei) au fost menținute următoarele infracțiuni.

-          Articolul 245. Abuzurile la emiterea titlurilor de valoare;

-          Articolul 2451. Manipularea pe piaţa valorilor mobiliare;

-          Articolul 2452. Încălcarea legislaţiei la ţinerea registrului deţinătorilor de valori mobiliare;

-          Articolul 2455. Refuzul intenţionat de a dezvălui şi/sau prezenta informaţiile prevăzute de legislaţia privind piaţa financiară nebancară sau bancară;

-          Articolul 2458. Încălcarea legislaţiei la desfăşurarea activităţii de estimare a valorilor mobiliare şi a activelor ce se referă la ele;

-          Articolul 24510. Obţinerea ilegală şi/sau divulgarea informaţiilor ce constituie secret comercial sau bancar;

-          Articolul 24511. Încălcarea legislaţiei privind activitatea fondurilor nestatale de pensii;

-          Articolul 24512. Încălcarea legislaţiei privind activitatea birourilor istoriilor de credit;

-          Articolul 2601. Înterceptarea ilegală a unei transmisii de date informatice;

-          Articolul 2602. Alterarea integrităţii datelor informatice ţinute într-un sistem informatic;

-          Articolul 2603 Perturbarea funcţionării sistemului informatic;

-          Articolul 2604. Producerea, importul, comerciali zarea sau punerea ilegală la dispoziţie a parolelor, codurilor de acces sau a datelor similare;

-          Articolul 2605. Falsul informatic;

Astfel, infracțiunile în cauză, țin de manipulările cu valorile mobiliare, cele săvârșite pe piața financiară bancară sau nebancară și cele care încalcă confidențialitatea/integritatea datelor și a sistemelor informatice. Anterior, CRJM a elaborat o opinie juridică prin care a menționat despre inoportunitatea acestui temei/mecanism.

4. La fel, a fost menținut următorul text „instanța de judecată aplicând pedepsele prevăzute de prezentul cod, va dispune suspendarea condiționată a executării pedepsei aplicate vinovatului”, fapt care presupune că judecătorul va fi impus mereu prin lege să dispună aplicarea acestei pedepse față de oricare persoană învinuită de săvârșirea uneia din infracțiunile menționate mai sus, fapt ce distorsionează vădit principiul intimei convingeri a judecătorului la analizarea dosarului/pronunțarea sentinței.

Vezi și: Colacul de salvare al raiderilor și hoților de miliarde? Dedesubturile inițiativei Guvernului de relaxare a răspunderii pentru infracțiuni economice

Avem puterea să ne ajutăm unii pe ceilalți….

Dacă și tu crezi că ceea ce citești pe acest site sunt informații importante, atunci susține munca redacției AGORA cu un abonament digital ca să devină mai bună, să facă știri deosebite, interviuri mai interesante, articole și povești care să te facă să vrei să le recitești și să le distribui prietenilor tăi.

Mai mult, răsplătim fiecare abonat cu un set de produse locale, împachetate cu dragoste de echipa de la From the Heart Shop, astfel contribuim împreună la promovarea produselor de-acasă, din Moldova.

Devino de astăzi Susținător, Fan sau Ambasador AGORA

Vezi și aceste știri
Cine este candidatul PSRM la funcția de primar al municipiului Bălți

Cine este candidatul PSRM la funcția de primar al municipiului Bălți

La nivel global, au fost administrate peste șase miliarde de doze de vaccinuri anti-COVID-19

La nivel global, au fost administrate peste șase miliarde de doze de vaccinuri anti-COVID-19

Cu bicicleta, prin lume. Moldoveanul Ștefan Gîncu și-a încheiat aventura: „Această călătorie nu a fost despre locuri, dar mai mult despre oameni”

Cu bicicleta, prin lume. Moldoveanul Ștefan Gîncu și-a încheiat aventura: „Această călătorie nu a fost despre locuri, dar mai mult despre oameni”

Advertoriale
MAIB și ASEM au semnat un acord de parteneriat. Iată ce proiecte și evenimente sunt pe lista de colaborare

MAIB și ASEM au semnat un acord de parteneriat. Iată ce proiecte și evenimente sunt pe lista de colaborare

Celebrăm împreună Ziua Cooperării Europene cu un eveniment în aer liber, o cursă de ciclism, dar și proiecții online (VIDEO)

Celebrăm împreună Ziua Cooperării Europene cu un eveniment în aer liber, o cursă de ciclism, dar și proiecții online (VIDEO)

Trei filme dedicate actorului de origine basarabeană Ion Sapdaru şi o retrospectivă Lucian Bratu, la Zilele Filmului Românesc la Chișinău

Trei filme dedicate actorului de origine basarabeană Ion Sapdaru şi o retrospectivă Lucian Bratu, la Zilele Filmului Românesc la Chișinău

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
  Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
 • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Viața de deputat, între glamour și birocrație. Discuție cu fostul parlamentar Vadim Pistrinciuc (AUDIO)
 • De la 11, cu Veaceslav Platon despre promisiunile electorale ale lui Veaceslav Valico
Cele mai populare
 • 1
  Ministra Sănătății anunță că certificatul COVID-19 ar urma să devină obligatoriu pentru mai multe activități iar școlile vor activa în format fizic
 • 2
  Guvernul a aprobat indexarea venitului lunar minim garantat. De la 1 octombrie acesta va constitui 1.196 lei
 • 3
  Noi restricții pentru localitățile aflate sub Cod Roșu de alertă în sănătate publică
 • 4
  „Încet, încet, vine timpul și pentru ANRE”: Veaceslav Ioniță susține că a fost chemat la CNA pentru a fi audiat în cazul ANRE
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.