Şaizeci şi cinci de jurnalişti au fost ucişi în lume în 2017. Dintre aceștia, cincizecierau profesionişti, şapte bloggeri şi opt colaboratori mass-media. Este concluzia unui bilanț anual publicat marţi de Reporteri fără Frontiere, scrie agepres. Potrivit studiului, 2017 a fost anul cel mai puţin mortal pentru jurnaliştii profesionişti. Acest lucru se datorează unei protecţii mai bune a reporterilor, dar şi faptului că ţările periculoase se golesc de jurnalişti.
Dintre cei 65 de jurnalişti ucişi în cursul anului, 39 au fost asasinaţi cu bună ştiinţă şi 26 au fost ucişi în timp ce îşi exercitau profesia.
La fel ca anul trecut, Siria rămâne cea mai mortală ţară pentru reporteri cu 12 jurnalişti înregistraţi ucişi, urmată de Mexic, Afganistan, Irak și Filipine.
În cazul în care conflictele armate ameninţă viaţa jurnaliştilor care acoperă războaiele, în ţări precum Mexicul, cartelurile şi politica locală fac să domnească teroarea forţând mulţi jurnalişti să părăsească ţara sau chiar să renunțe la profesie.
„Mexicul este cea mai periculoasă ţară din lume pe timp de pace pentru reporteri", subliniază raportul.
În ţările cartelurilor de droguri, jurnaliştii care se ocupă de corupţia clasei politice sau crima organizată sunt aproape întotdeauna vizaţi, ameninţaţi sau chiar executaţi. Acesta a fost cazul lui Javier Valdez Cardenas, jurnalist veteran de 50 de ani, colaborator al AFP şi mass-media locale, asasinat la 15 mai.
Vezi și aceste știri

Litvinenco, despre activitatea Comisiei Pre-Vetting: Vom veni cu măsurile concrete care vor accelera procesul de evaluare

Deputații se întrunesc mâine în prima ședință plenară din sesiunea ordinară de primăvară 2023. Prelungirea stării de urgență, pe ordinea de zi
