„Sunt lider neformal al PSRM” și „petrec cel puțin o jumătate de zi pe săptămână la partid”. Are voie președintele?

„Sunt lider neformal al PSRM” și „petrec cel puțin o jumătate de zi pe săptămână la partid”. Are voie președintele?

„O dată pe săptămână, cel puțin jumătate de zi sunt la sediul PSRM și discut cu colegii”, a declarat șeful statului în urmă cu o săptămână, la emisiunea „Important” de la TVC 21. Tot atunci, Igor Dodon a afirmat că este liderul neformal al Partidului Socialiștilor. Asta chiar dacă nu mai este membru al acestei formațiuni, pentru că legea obligă un președinte să renunțe la apartenența sa politică, pentru a fi învestit în funcție. Este normal ca președintele să fie „lider neformal” al unui partid politic? Are sau nu dreptul șeful statului să petreacă timp la sediul unui partid, în condițiile în care are un mandat popular și este salariat din bani publici? Am aflat părerea unor experți în domeniu.

„Șeful statului nu are ce căuta la partid”

„Înainte de validarea sa în funcție, președintele a depus cerere de ieșire din partid. A încălcat această cerere. El încalcă normele unanim recunoscute ale șefului statului, precum că este imparțial. Acțiunea sa este neconstituțională și el trebuie lipsit de mandat. Ori ne jucăm de-a țara, ori respectăm legea și nu admitem aceste lucruri”, este de părere expertul în drept constituțional, Alexandru Arseni.

Publicitate

„Șeful statului nu are ce căuta la partid. El trebuie să urmărească și să vegheze 25 din 24 de ore situația din țară. Trebuie lipsit și de salariu. E bătaie de joc și o încălcare flagrantă a Constituției. Ne consideră pe noi, contribuabilii, de proști”, a adăugat Arseni, menționând că de la un șef al statului se așteaptă respectarea întocmai a legii.

„Legal, nu văd nicio problemă”

„Din punct de vedere legal, nu văd nicio problemă. Formal dumnealui nu este membru al PSRM. Informal, nimeni nu îl poate împiedica să meargă la sediul PSRM. Aici nu sunt probleme.

Problema pe care o are Dodon personal este că el a venit în funcție din partea PSRM cu o viziune de politică externă, declarând că vrea aderarea la Uniunea Vamală, apoi a spus că vrea aprofundarea relațiilor și cu Uniunea Europeană”, a spus analistul politic și expertul în domeniul electoral, Igor Boțan.

„Din punct de vedere al legii nu văd nicio problemă că își afișează simpatia pentru PSRM. Măcar este sincer”, este de părere Boțan, afirmând că o scuză pe care ar putea-o folosi Dodon în această situație ar fi că se consultă cu „cel mai puternic partid” de pe scena politică.

„Nu reprezintă poporul, ci PSRM”

„Președintele e o persoană învestită cu autoritate publică. Îl plătește salariul poporul, nu Partidul Socialiștilor. Dacă e ales de întregul popor, el slujește poporului și nu partidului. Dacă această acțiune se demonstrează, atunci el intră în contradicție cu instituția prezidențială, care e garantul integrității și independenței R. Moldova, și conform acestor prevederi trebuie să-și onoreze obligațiunile. Dacă el se află acolo, înseamnă că nu-și îndeplinește obligațiunile”, este de părere expertul în drept constituțional, Teodor Cârnaț.

„Sediile în care își exercită atribuțiile șeful statului sunt prevăzute în lege. Acolo nu există sediul PSRM. Înainte de validarea sa în funcție, președintele a depus cererere de părăsire a partidului. Dumnealui încalcă Constituția pe propria răspundere. Dacă se dovedește că nu e în afara partidului, el trebuie tras la răspundere, e posibil de a fi tras la răspundere. Însă problema tragerii la răspundere nu e reglementată negru pe alb într-o lege. Răspunderea președintelui trebuie s-o facă poporul prin organizarea unui referendum”, spune Cârnaț.

„Faptul că a declarat că este lider neformal al partidului confirmă încă o dată că nu a renunțat la linia partidului, nu reprezintă poporul, ci PSRM”, a adăugat juristul.

Amintim că Igor Dodon a fost președintele PSRM, formațiune a cărei membru nu mai este de la finele anului 2017, în urma victoriei din alegerile prezidențiale. Dodon a fost învestit în funcția de șef al statului după ce a renunțat la calitatea de membru de partid.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal