Scandal în cinematografia moldovenească: Valeriu Jereghi, acuzat de abuz și ilegalități în activitatea CNC

Scandal în cinematografia moldovenească: Valeriu Jereghi, acuzat de abuz și ilegalități în activitatea CNC

Scandal în cinematografia moldovenească. Mai mulți regizori și producători de film îl acuză pe directorul Centrului Național al Cinematografiei, Valeriu Jereghi, de abuz și încălcări grave în administrarea CNC. Mai mult, subiectul a depășit granițele țării trezind comentarii și reacții din partea mai multor cineaști români. 

Scandalul a început încă în luna noiembrie curent, atunci când Valeriu Jereghi a expediat un Demers în adresa Ministerului Educației, Culturii și Cercetării în care îl acuză pe Dumitru Marian, organizatorul festivalurilor „TIFF - Chișinău 2017” și „Anim'est - Chișinău 2017”, de evaziune fiscală și însușirea banului public.

În replică, Dumitru Marian spune că Valeriu Jereghi face referire la documente inexistente și că acțiunile acestuia pun în lumină proastă atât instituția pe care o conduce, cât și întreaga cinematografie din Republica Moldova.

Publicitate

„Este o intimidare și un atac grosolan la adresa partenerilor internaționali. Oana Giurgiu și Tudor Giurgiu sunt fondatorii festivalului TIFF de la Cluj și datorită unei întâlniri avute cu ei s-a decis organizarea acestui festival la Chișinău. Datorită acelei întâlniri astăzi noi avem acces la filme românești. Acest atac la adresa partenerilor străini este un scandal internațional. Dl Jereghi pune într-o lumină proastă și bate în prestigiul instituției ce o reprezintă. Am fost la Minister și am demonstrat că aceste bilete sunt parte a contractelor. Există contractele cu agenția de bilete, care vinde biletele pe online și offline. Este o relație contractuală și legală. DL Jereghi face referire la niște acte inexistente”, a declarat Dumitru Marian.

Potrivit cineaștilor, Centrul Național al Cinematografiei, în actuala formula, a reușit să dezbine breasla, să compromită implementarea unor mecanisme și standarde internaționale și să pună în pericol relațiile create de alți cineaști înainte chiar de instituirea CNC.

„CNC e ste făcut pentru a promova politici în domeniu. El nu poate fi organizator de evenimente. Această „Moldovă cinematografică” (eveniment organizat de CNC - n.r.) este un proiect asumat de CNC care ridică mai multe semne de întrebare ce țin de criteriile de selectare a filmelor, condițiile de proiectare etc. Pe internațional ne reprezintă oameni incompetenți. Dl director consecvent se ocupă de promovarea filmelor proprii. Nimeni nu contestă valoarea acestora, dar CNC nu e un cinematograf și nu este o interdicție să fie proiectate și alte filme”, a declarat producătorul de film Valentina Iusuphodjaev.

Și regizorul și scenaristul Igor Cobîleanschi s-a arătat indignat de acțiunile lui Valeriu Jereghi. Într-un mesaj video pe Facebook acesta a ținut să le transmită colegilor din România că cineaștii din Republica Moldova gândesc și acționează altfel decât directorul CNC.

Menționăm că Centrul Național al Cinematografiei din Moldova este o instituție de stat cu rolul de a gestiona și dezvolta industria cinematografică.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal