VIDEO. Continuare optimizării școlilor și reducerea Curriculei: Doleanțele experților și profesorilor pentru sistemul Educației în 2018

VIDEO. Continuare optimizării școlilor și reducerea Curriculei: Doleanțele experților și profesorilor pentru sistemul Educației în 2018


Experții se pronunță pentru continuarea procesului de optimizare a școlilor din Republica Moldova. Totodată, actuala curriculă școlară este mult prea complexă decât necesitățile reale. O spun chiar profesorii implicați într-un proces de descongestionare a programei. 
Subiectul a fost discutat în studioul AGORA împreună cu directorul Executiv al Fundației pentru Dezvoltare, Gabriela Ojog și Natalia Railean, directorul Liceului Teoretic „Ion Pelivan” din Răzeni, Ialoveni.

„Decongestionarea curriculei, schimbarea accentului de la teorie la competențe și continuarea reformei de optimizare a rețelei școlare. Trebuie să se facă o analiză clară a ceeea ce trebuie făcut mai departe. Vedem oameni nemulțumiți că se închid școlile, dar este și partea cealaltă a monedei când școli cu 7 - 10 elevi nu-și justifică existența. Acum se speculează foarte mult pe acest subiect, să se închidă sau nu. Nu cred că aici e loc de speculații. Trebuie o analiză profundă pentru că doar calculele bat teoriile”, a declarat în context Gabriela Ojog. 

La rândul său, Natalia Răilean a împărtășit din experiența la capitolul reducerii programei școlare. Directorul Liceului din Răzeni spune că jumătate din aceasta este în plus.

„În acest an am avut posibilitatea să particip la acțiuni de descongestionare a Curriculei la matematică și am redus aproape în jumătate conținutul pentru clasa a 11-a. Eu am considerat că este inutil să învețe atâtea conținuturi. Să nu fie suprasolicitat copilul cu lucruri care nu-i sunt interesante și nu-i sunt utile. Unele subiecte sunt pur și simplu puse în program ca să fie acolo. Încă nu avem libertatea să luăm aceste decizii de sine stătător, pentru că elevii la final de an trebuie să susțină examene, dar sper că în 2018 se vor produce schimbări”, a declarat Natalia Railean.

Subiectul discuției a fost generat de Forumul „Promovarea parteneriatelor pentru educație” organizat de Fundația pentru Dezvoltare din Republica Moldova a organizat în această săptămână la Chișinău. Evenimentul a constituit o platformă de dialog și schimb de opinii între toate părțile interesate de domeniul educațional și a abordat discuții despre modele de parteneriate, provocări și bune practici în utilizarea resurselor financiare.  

În cadrul Forumului a fost aprobat Documentul de Poziție privind eficientizarea procesului de promovare a parteneriatelor în educație. Participanții au propus câteva recomandări de prioritate pe  următoarele direcții de reformare:

 • Evaluarea intermediară care ar permite factorilor de decizie să obţină informaţii cu privire la implementarea politicii publice, atingerea obiectivelor stabilite şi impactul asupra societăţii în general sau asupra anumitor grupuri, sectoare, domenii specifice;
 • Continuarea colaborării cu administrația instituțiilor de învățământ și a autorităților locale, precum și cu societatea civilă  în vederea realizării altor documente de politici (şi proiecte) pentru a reducere în continuare a costurilor pentru educație și a mări randamentul școlar;
 • Studierea detaliată a pieţei muncii în domeniul educației, motivării specialiştilor şi a factorilor care influenţează școala și comunitatea în asigurarea unei educații de calitate;
 • Identificarea strategiilor de implicare activă și responsabilă a beneficiarilor direcți și indirecți ai școlii, orientate spre creşterea transparenţei în finanţarea şcolilor şi extinderea autonomiei şcolare;
 • Consolidarea colaborării și instituționalizarea parteneriatului existent între Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și societatea civilă;
 • Extinderea programelor destinate tinerilor și pentru elevi, de exemplu programele de voluntariat și mentorat, existente în unele instituții.
 • *Această emisiune a fost posibilă datorită  ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID). Opiniile exprimate aparţin Fundației pentru Dezvoltare din Republica Moldova, şi nu reflectă în mod necesar poziţia USAID sau a Guvernului SUA. 

  Trăiești în Moldova și asta îți ocupă tot timpul? Hai cu noi și vom avea grijă să-ți aducem știrile care contează pentru tine.

  Dacă tot ai ajuns aici...

  ...înseamnă că ți-a plăcut articolul sau te preocupă subiectul. Noi vrem să venim cu cât mai multe articole pe care să le citești până la final. Acum le poți spune direct jurnaliștilor din redacție ce vrei să citești și în ce format. Noi păstrăm jurnalismul AGORA deschis tuturor.

  Nu avem în spate oligarhi sau politicieni și nimeni nu-i dictează editorului cum să scrie despre un subiect sau altul. Sprijinul tău ne va ajuta să ne păstrăm această independență. Orice contribuție, oricât de mare sau mică, este extrem de valoroasă pentru noi. Sprijină AGORA astăzi cu doar 48 de lei lunar. Mulțumim.

  Vezi și aceste știri
  Zăpada, motiv de bucurie pentru copii. Poliția atenționează părinții privind pericolele de la săniuș

  Zăpada, motiv de bucurie pentru copii. Poliția atenționează părinții privind pericolele de la săniuș

  Fratele lui Alexei Navalnîi a fost reținut de poliția rusă

  Fratele lui Alexei Navalnîi a fost reținut de poliția rusă

  Viceprimarul Victor Chironda și-a creat dușmani printre membrii Uniunii Arhitecților. Aceștia s-au plâns primarului

  Viceprimarul Victor Chironda și-a creat dușmani printre membrii Uniunii Arhitecților. Aceștia s-au plâns primarului

  Advertoriale
  Compania Philip Morris a devenit Angajator de Top 2021 în Moldova

  Compania Philip Morris a devenit Angajator de Top 2021 în Moldova

  5 motive de a refinanța un Credit la FinComBank. Un calcul care îți demonstrează cum scad ratele

  5 motive de a refinanța un Credit la FinComBank. Un calcul care îți demonstrează cum scad ratele

  Platformele de Social media cer diversitate. Sfaturi de a crea un conținut creativ pentru urmăritori

  Platformele de Social media cer diversitate. Sfaturi de a crea un conținut creativ pentru urmăritori

  E un efort pe care nu-l putem face
  singuri, așa că te așteptăm alături de noi

  EMISIUNI
  • Andrei Iovu, despre calitatea produselor lactate, metodele de falsificare, Lactalis - Alba, business, investiții și pandemie | Nota de Plată
   Andrei Iovu, despre calitatea produselor lactate, metodele de falsificare, Lactalis - Alba, business, investiții și pandemie | Nota de Plată
  • Oameni ca tine: Alexandru Bîrlea, tânărul de la Cahul care și-a transformat visul vieții într-o afacere cu elemente braziliene (VIDEO)
  • Podcastul „Bilet în Parlament”: Cu spirt, solvenți sau diluanți? În ce ape politice se poate autodizolva Parlamentul moldovenesc? (AUDIO)
  • Lilian Guzun, despre Iute Credit, motivarea angajaților, revenirea în R. Moldova și dezvoltarea unei afaceri în domeniul creditării | Nota de Plată (VIDEO)
  • Podcastul „Bilet în Parlament”: „Cum te cheamă? Borș de zeamă!”. Despre denumiri de partide și formațiuni absurde, pe fundalul comediei Pro/Pentru Moldova
  ȘTIRI DE PE EA.MD
  • Flan de lapte cu caramel: un desert delicat și savuros
  • O femeie în funcție de premier al Republicii Moldova! Natalia Gavriliță, desemnată de Maia...
  Cele mai populare
  • 1
   UPDATE: Ultima oră! Natalia Gavrilița, desemnată prim-ministră
  • 2
   Visul lui Usatîi: Să conducă un Birou național de investigații. „Am bagajul necesar”
  • 3
   Cine este Natalia Gavrilița? CV-ul și averea candidatei pentru funcția de prim-ministru (DOC)
  • 4
   Judecătorul Curții Constituționale Eduard Ababei s-a stins din viață
  Autentificare
  Ai uitat parola?
  Salvează articolul

  Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

  Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

  Urmărește subiectul

  Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

  Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.