Șeful BERD în Moldova, face bilanțul: „Suntem cel mai mare investitor în Republica Moldova”

Șeful BERD în Moldova, face bilanțul: „Suntem cel mai mare investitor în Republica Moldova”

În ultimii ani Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare a investit în țara noastră 130 de milioane de euro, în zece proiecte. Șapte dintre acestea au fost din sectorul privat. Astăzi, Șeful biroului BERD din Moldova, Dimitri Gvindadze a făcut bilanțul activității sale. Potrivit lui, la sfârșitul lunii noiembrie, consiliului de directori ai BERD au aprobat noua strategie de finanțare pentru următorii cinci ani. Oficialul a dat asigurări că implicarea BERD nu se va opri aici.

„Vom continua să lucrăm cu băncile cliente, astfel încât de beneficii să se bucure întrprinderile mici și mijlocii. Vom continua să lucrăm cu investitorii, astfel ca istoriile de success să fie replicate”, a declarat oficialul.

Unul dintre cei mai importanți piloni ai colaborării dintre Moldova și BERD este sectorul energetic. Gvindadze a declarat că instituția pe care o reprezintă caută soluții pentru a dezvolta cât mai mult din acest domeniu:

Publicitate

„În domeniul energetic vom susține proiecte ce țin de eficiența energetică. Căutăm să susținem oportunități în ceea ce ține de energia regenerabilă”, a spus Dimitri Gvindadze.

Un alt domeniu pe care intenționează să se axeze instituția europeană este sectorul real al economiei:

„Vom încerca să obținem finanțare directă cu companiile viabile din punct de vedere financiar. Vom căuta investitori, care să vină în Moldova și să angajeze oameni. Vom continua să susținem climatul de afaceri”, a reiterat Șeful biroului BERD din Moldova.

Una dintre problemele pe care le-a semnalat oficialul BERD ține de transport dar și de infrastructura drumurilor:

„S-a investit mult în transport, vom lucra pentru a debloca implicarea în acest domeniu, care a rămas în urmă. Este nevoie de îmbunătățirea capacitătilor celor care implementează proiectele de infrastructă, mai ales a drumurilor municipal”, a spus oficialul.

Șeful de la BERD a mai adăugat că Moldova are nevoie de mai multă transparență în sistemul bancar. Potrivit lui Dimitri Gvindadze, îmbunătățirea climatului de afaceri ar spori nivelul de încredere în viitorul țării.

„În alte țări sectorul financiar este mai proeminent, acolo unde sectorul bancar este transparent, se poate face mult mai mult. De aceea este important să deschidem aceste oportunități. Transformarea și moderizara sistemului bacar este elementul de bază al Acordului cu FMI. În anul 2017 cea mai mare îmbunătățire a fost cadrul legal în domeniul bancar”, a precizat oficialul BERD.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal