Anul acesta, Ucraina a declarat ziua de 25 decembrie sărbătoare oficială, alături de Crăciunul ortodox pe stil vechi, cel de pe 7 ianuarie. Așa, vecinii noștri ni s-au alăturat în celebrarea Crăciunului de două ori. În rând cu R. Moldova și Ucraina sunt și Belarus, Eritreea și Liban.

Dublarea se trage din secolul 16. În 1582, Papa Grigore al XIII-lea a aprobat o reformă a calendarului Iulian, care data din anul 45 înainte de Hristos. Mai multe țări europene au adoptat acest nou sistem calendaristic - Gregorian - imediat, pe când altor state schimbarea le-a luat secole. Rusia a adoptat calendarul Grigorian în 1918, odată cu venirea sovieticilor la putere, însă biserica rusă, cea sârbă și cea geprgiană au rămas fidele calendarului iulian, care întârzie cu 13 zile față de cel gregorian.

În spațiul sovietic Crăciunul nu era o sărbătoare publică, însă după căderea URSS, succesorii puterii trebuiau să aleagă o dată pentru revenirea sărbătorii. Belarus a refuzat să aleagă, locuitorii țării aprobând atât ziua de 25 decembrie, cât și cea de 7 ianuarie, drept zile de Crăciun.

Țara noastră a ales ziua de 7 ianuarie după căderea Uniunii Sovietice. „Ziua de 25 decembrie a fost adăugată la lista sărbătorilor oficiale în 2013 ca parte a vectorului european al țării”, notează The Economist.

Liban, țara unde „pacea instabilă e menținută printr-o politică de celebrare a sărbătorilor religioase ale tuturor naționalităților care locuiesc în stat”, a recunoscut Crăciunul armenesc pe 6 ianuarie. În Eritreea, tinerii sărbătoresc Crăciunul pe 25, iar cei vârstinici - pe data de 7.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!