„Pentru Asociație, 2017 a fost un an plin de rezultate remarcabile, realizări importante și proiecte finalizate cu succes! Cu toată răspunderea pot să afirm că tot ce am promis membrilor în 2016 și tot ce ne-am propus să implementăm în 2017 - am realizat și ne-am onorat promisiunile, am întâmpinat și am depășit așteptările”, a declarat președintele ATIC, membru al Consiliului Directorilor din partea Moldcell, Irina Străjescu.

Ativitățile ATIC s-au axat pe trei domenii prioritare:

Lobby și Advocacy

O direcție prioritară în 2016-2017 a fost lobby și advocacy, prin care ATIC și-a propus să contribuie activ la îmbunătățirea mediului administrativ şi fiscal pentru sectorul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor (TIC). Sub egida ATIC au fost realizate 15 inițiative de lobby și advocacy care au vizat cadrul legislativ pentru industria TIC și aspecte juridice de importanță majoră pentru companii. 

Unul din proiectele de amploare inițiate de ATIC în 2017 a fost facilitarea creării primului parc IT din Moldova. La data de 20 decembrie, Guvernul a aprobat inițiativa „Moldova IT Park”, sub egida ATIC. Prin această decizie, industria TIC din Moldova face un pas important spre valorificarea oportunităților extraordinare pe care le oferă IT parcurile, oportunități care pot asigura țării noastre poziția de lider regional. 

Printre facilitățile și stimulentele fiscale acordate rezidenților parcurilor IT merită a fi menționat impozitul unic în mărime de 7% din venitul din vânzări. De asemenea, scutirea de la plata taxelor vamale și TVA la importul monitoarelor, computerelor, echipamentului de rețea și echipamentelor necesare pentru realizarea genurilor de activitate ale rezidenților IT parcului reprezintă facilități care, negreșit, vor atrage interesul investitorilor interni și externi.

Educație și Dezvoltarea Capitalului Uman

Întrucât resursele umane sunt cel mai valoros capital pentru industria TIC, ATIC a lansat Centrul de Excelență în domeniul TIC „Tekwill”, inițiativă realizată cu suportul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Guvernului Suediei, Guvernului Republicii Moldova, în parteneriat cu UTM și sectorul privat. Pe parcursul celor 2 ani de implementare, au fost realizate 61 de inițiative de dezvoltare a forței de muncă, iar peste 10 000 de tineri și profesioniști au fost atrenați în programe educaționale și antreprenoriale, dintre care 26 % au fost femei.

O direcție importantă pentru ATIC o constituie Campania de promovare a Carierei IT, prin care mii de tineri sunt informați privind oportunitățile, beneficiile și perspectivele pe care le asigură o carieră în IT. În ultimii 2 ani, 2500 de participanți au fost implicați în evenimente de orientare în carieră, printre care ICT Career Orientation, Women in ICT, Junior Initiative Leadership Program. Cu suportul partenerilor Campaniei - USAID, Guvernul Suediei, Ministerul Tineretului și Sportului - peste un milion de persoane au fost informate despre avantajele, specificul, rigorile activității în domeniul IT. 

În 2016 ATIC a devenit implementatorul Programului Național de studiere a Roboticii „ROBOCLUB”, desfășurat cu suportul Proiectului de Competitivitate din Moldova, finanțat de  USAID și Guvernul Suediei. Realizat sub patronajul Ministerului Educației, Cercetării și Culturii, Programul ROBOCLUB a atins rezultate remarcabile, fiind prezent în 112 instituții educaționale din țară. Peste 5000 de copii au avut parte de o experiență de învățare unică, care i-a adus mai aproape de tehnologii și inginerie și le-a oferit șansă să dezvolte abilități importante pentru viitorul lor. 

Susținerea antreprenoriatului tehnologic

Echipa ATIC a fost focusată în anii 2016-2017 și pe susținerea antreprenoriatului, oferind suport și consultanță tinerilor determinați să conceapă și să lanseze produse inovatoare. Astfel, prin eforturile comune ale ATIC și partenerilor de dezvoltare, au fost organizate diverse activități, iar peste 4000 de persoane s-au numărat printre beneficiari, 150 de echipe au fost susținute, iar startupurile antrenate în inițiativele desfășurate au reușit să acumuleze ulterior investiții în sumă de peste 800 000 de dolari. 

În 2018, ATIC își propune să continue intervențiile în domeniul educației și dezvoltării capitalului uman și crearea premiselor pentru valorificarea la maxim a potențialului remarcabil pe care îl are industria TIC din țara noastră.

La 19 decembrie current, membrii Asociației au ales un nou Consiliu al Directorilor, din care fac parte: Radu Lazăr, Delivery Unit Manager, Endava Moldova, Eugene Galamaga, Regional branch Director, Allied Testing, Elena Mutruc, Delivery Center Manager, Pentalog, Irina Străjescu, Director Comunicare, Moldcell, Iurie Coroban, Director AlfaSoft, Sergiu Postică, Strategy and Business Development Director, Orange Moldova, Olivier Prado, Director Global Phoning Group. Funcția de Președinte al Consiliului Directorilor ATIC va fi exercitată în continuare de către Irina Străjescu.

Asociaţia Naţională a Companiilor din Domeniul TIC întrunește 45 de companii din sectorul tehnologiilor informaționale și comunicațiilor și are drept scop consolidarea competitivității industriei TIC din Moldova şi promovarea acesteia în calitate de factor cheie al creşterii economice şi dezvoltării durabile a ţării. Pe plan internaţional ATIC promovează sectorul ca partener de încredere şi cu mare potenţial de a răspunde necesităţilor clienţilor interesaţi de outsourcing în sfera tehnologiilor informaţionale şi proceselor de business.

P.

Acest material este un Advertorial comercial și nu prezintă punctul de vedere al redacției AGORA. Instituția nu poartă responsabilitate pentru conținutul textului de mai sus.