La şedinţa specială au participat reprezentanți ai Serviciului Protecție Civilă și Situații Excepționale, ai Ministerului Afacerilor Interne, ai Primăriei Chişinău, ai Primăriei Bălţi, specialiști epidemiologi, precum și reprezentanți ai altor instituții.
Premierul Filip a cerut implicarea mai multor instituții, inclusiv a solicitat sprijin logistic din partea Primăriei Chişinău, în aşa fel încât, în cel mult 3 zile, municipiul Bălți sa fie curăţat, iar locuitorii „să poată întâmpina noul an aşa cum se cuvine”.
„Nu este obligaţia şi competenţa Guvernului, este obligaţia autorităţilor locale, de aceea, noi intervenim atunci când este o situaţie de urgenţă, după care, autorităţile locale trebuie să se clarifice. Dacă depunem un efort comun, reuşim să curăţăm, după care să intraţi în regim normal de lucru”, a declarat Pavel Filip.
Mai multe instituții vor furniza începând chiar de astăzi tehnica și personalul necesar pentru această intervenţie, costurile urmând sa fie suportate din fondul de rezervă al Guvernului.
Poziția lui Usatîi
Potrivit primarului de Bălți, Renato Usatîi, problema gunoiului este motivată politică.
„Compania privată care, în baza concesionării ducea deșeurile din oraș (aceasta a fost adusă pînă la mine de comuniști - actuali democrați), a refuzat să activeze pentru că Primăria nu a majorat tariful, așa cum au solicitat ei cu aproximativ o sută de lei pentru fiecare gospodărie. Concomitent, aceeași companie, cu efortul deputatului socialist Nesterovschi și ajutorul consiliului local Biliceni (majoritatea este deținută de socialiști, primarul este socialist), a capturat poligonul deșeurilor menajere și dictează Bălțiului condițiile lor”, scrie Usatîi.
El spune că mașinile serviciilor municipale din Bălți nu sunt lăsate la poligon după ora cinci seara.
„Compania a scos din oraș și containerele, vărsînd gunoiul din ele chiar pe asfalt. Nu am scris că ea a „și-a scos containerele”, iar asta deloc întîmplător. Pentru că este vorba de acele 420 de containere cumpărate din bani creditați întreprinderea locativ-comunală în timpul comuniștilor, atunci cînd director era Andrei Ceornîi. Mai ales că le-a cumpărat tot de la ei, doar pentru ca… să le întoarcă imediat înapoi. Ceornîi a oferit cumpărătura concesionarului „Terra Solubritate” în utilizare, după care, „Terra” le-a oferit deja ca pe bunurile proprii companiei „Solubrity Solutions”, în cadrul cedării concesiunii. Ambele firme aparțin lui Dmitri Rusnac, prietenul lui Andrei Ceornîi. Schema a fost acoperită de actualul vicepreședinte al Parlamentului, fostul comunist Vladimir Vitiuc. Un exemplu tipic al furturilor resurselor publice. Există dosare penale, dar ele prind praf pe rafturi. Nimeni nu este pedepsit. Cine de la noi va pedepsi democrații? Iar astăzi tot acest „bespredel” are loc sub protecția Partidului Democrat, condusă la Bălți de Octavian Mahu”, mai adaugă Usatîi.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.