Roboții vor lăsa 800 de milioane de oameni fără loc de muncă până în 2030. Primele meserii care vor fi afectate

Roboții vor lăsa 800 de milioane de oameni fără loc de muncă până în 2030. Primele meserii care vor fi afectate

Roboţii şi automatizarea vor cauza o schimbare economică majoră în următoruii 13 ani, lăsând fără loc de muncă 800 de milioane de oameni, până în 2030, anunţă un studiu realizat de firma McKinsey, potrivit Business Insider, citat de zf.ro. Naţiunile Unite estimează că populaţia lumii va ajunge la 8,5 miliarde de oameni până în 2030, ceea ce înseamnă că roboţii vor lăsa aproximativ 10% din populaţia lumii fără loc de muncă.

Studiul McKinsey a acoperit 46 de state şi 800 de profesii, şi a descoperit că dimensiunea impactului va fi foarte mult influenţată de ţara în care locuieşti.

Naţiunile prolifice precum Japonia, Coreea de Sud, Statele Unite şi Marea Britanie, au bugete mai mari pentru a investi în automatizări, ceea ce va rezulta într-un număr mai mare de muncitori afectaţi. Naţiunile mai sărace precum India, nu vor avea bani de investit în automatizări, ceea ce va rezulta în mai multe locuri de muncă pentru oameni.

Publicitate

Tipurile de locuri de muncă afectate variază - automatizarea nu va afecta doar joburile prost plătite, sau care primesc oameni fără experienţă, notează zf.ro. Dacă o activitate presupune muncă activitate repetitivă şi lucru cu date, această activitate este vulnerabilă la automatizare - aşa cum a fost evidenţiat de către inteligenţa artificială, chiar şi anumite sarcini pe care le realizează avocaţii la început de drum în cadrul unei firme, pot fi preluate de tehnologie.

Printre locurile de muncă ce vor fi afectate cel mai mult de automatizare în ţările dezvoltate se numără: operatori de maşinării şi constructori de maşinării, spălători de vase în restaurante, muncitorii din bucătării, muncitori de birou precum managerii de plăţi şi chelnerii.

Locurile de muncă ce vor fi afectate cel mai puţin de automatizare în ţările dezvoltate se numără: angajaţii din domeniul sănătăţii, precum medici şi asistente, computer engineers, muncitorii din construcţii şi cadrele didactice.

McKinsey transmite că vestea bună este reprezentată de faptul că vor exista totuşi destule locuri de muncă pentru toată populaţia planetei ce va avea drept şi putere de muncă.

Totuşi, oricine va fi înlocuit de sisteme automatizate şi de roboţi, va fi nevoit să deprindă rapid alte aptitudini. Uneva în Japonia, de exemplu, va fi o cerere mai mare de îngrijitori, care să aibă grijă de segmentul de populaţie îmbătrânită, care creşte de la an la an.

Potrivit studiului, o treime din forţa de muncă din Statele Unite, va fi nevoită în 2030 să îşi găsească un alt loc de muncă, iar în Japonia, aproape 50% din oameni vor fi nevoiţi să deprindă aptitudini noi.

Aproximativ 20% din joburile din Marea Britanie vor fi preluate de tehnologii automatizate.

Foto: vocativ.com

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal