„În următorul semestru, îndată după vacanța de Crăciun, vor fi redeschise școlile primare din satul Fârlădeni, raionul Hâncești, și din satul Țepilova, raionul Soroca. Avem, de asemenea, în vizor deschiderea, începând din întâi septembrie 2018, a școlii primare din satul Bolohan, raionul Orhei. Dar acest lucru este doar începutul”, a declarat Monica Babuc.

Tot astăzi, Monica Babuc a anunțat că numărul rapoartelor pe care pedagogii erau obligați să le prezinte va fi redus cu cel puțin 36 la sută. Noile prevederi vor fi valabile de la întâi ianuarie 2018, atunci când va intra în vigoare și proiectul Nomenclatorului tipurilor de documentație școlară și rapoarte în învățământul general. Până acum, 23 de instituții înaintau cadrelor didactice un număr total de 190 de rapoarte.

De asemenea, ministerul a pregătit și Conceptul de dezvoltare a curriculei naționale, care prevede mai multe schimbări. Printre ele se numără reducerea numărului de ore și discipline obligatorii și opționale.

În același timp, Monica Babuc a anunțat că noul concept prevede și eliminarea notelor pentru trei discipline din ciclul gimnazial - educația fizică, educația muzicală și arta plastică. La aceste discipline elevii vor fi evaluați prin calificative.

La mijlocul lunii octombrie, președintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, a anunțat, într-o conferință de presă, despre oprirea procesului de închidere a şcolilor. Potrivit lui, reforma în învăţământ, implementată de fosta guvernare, a eşuat, iar din această cauză au avut de suferit elevii, profesorii şi părinţii. 

Acest material este un Advertorial Politic și nu prezintă punctul de vedere al redacției AGORA. Instituția nu poartă responsabilitate pentru conținutul textului de mai sus.