Cele mai profitabile bănci din RM, cu un volum de credite neperformante peste media înregistrată în sector

Cele mai profitabile bănci din RM, cu un volum de credite neperformante peste media înregistrată în sector

Clasamentul performanței bancare arată că în continuare sistemul bancar din Republica Moldova este condus de patru bănci de importanță sistemică. Este vorba de Moldova-Agroindbank (MAIB), Mobias-Banca, Moldindconbank (MICB) și Victoriabank. Aceste bănci excelează la compartimentul profitabilitate și indicatori de piață. Totuși, pe fundalul unui volum redus de credite neperformante și a unei eficiențe operaționale sporite, alte două bănci (ProCreditBank și FinComBank) înregistrează un avans semnificativ față de lunile precedente și se apropie de topul clasamentului. Datele se conțin într-un nou studiu privind Clasamentul performanței bancare elaborat de Centrul analitic independent Expert-Grup

La nivelul indicatorilor generați pe compartimente specifice pot fi menționate următoarele:

 • Băncile cu cea mai solidă bază de capital în raport cu activele: BCR Chișinău; B.C. „EuroCreditBank” și B.C. „Eximbank”
 • Băncile cu cel mai mare volum de active lichide: B.C. „Victoriabank” ; B.C. „Comerțbank” și B.C. „Eximbank”
 • Băncile cu cele mai calitative active: B.C. „FinComBank”; B.C. „ProCredit Bank” și B.C. „EuroCreditBank”
 • Băncile cu cea mai mare rentabilitate a capitalului: B.C. „Moldindconbank”; B.C. „Mobiasbanca” și B.C. „Moldova-Agroindbank”
 • Băncile cu cea mai mare cotă de piață după portofoliul de credite: B.C. „Moldova-Agroindbank”; B.C. „Moldindconbank” și B.C. „B.C. „Mobiasbanca"

Referindu-ne la cele patru bănci lider trebuie menționat că indicatorii privind capitalul și cei de lichiditate se situează în apropiere de media înregistrată în sector, dar puțin peste limitele recomandate. Totodată, o influență negativă asupra rezultatelor finale la MAIB MICB și VB este generată de indicatorii ce caracterizează calitatea activelor, or volumul de credite neperformante este peste media înregistrată în sector, iar acest fapt poate rapid influența calitatea și rezultatele celorlalți indicatori. Totuși trebuie de menționat că aceste bănci activează în condiții ceva mai diferite decât celelalte fiindu-le aplicate regimuri speciale de supraveghere care presupun o reevaluare și clasificare mai strictă a activelor.

Performanțele băncilor străine BCR Chișinău și BC Eximbank sunt afectate de profitabilitatea redusă și completate de o ponderea mare a creditelor neperformante. Astfel, deși aceste bănci mențin un nivel ridicat de capital, acesta denotă o politică investițională conservatoare și mult mai prudentă, dar care generează pentru moment costuri de oportunitate înalte și o eficiență scăzută a activității generale a băncii. De asemenea, în condițiile unei cote de piață relativ reduse și orientate pe un anumit segment de clienți, aceste bănci reușesc generarea unor rezultate financiare sub cele înregistrate de media sau mediana din sector.

Băncile mari sunt caracterizate de o profitabilitate înaltă în baza unui grad de îndatorare mult mai ridicat, în timp ce băncile mici continuă să dețină un volum consistent de capital propriu. Acest fapt determină în final profitabilitate, atât în termeni absoluți cât și în termeni relativi față de alte bănci. Totodată, pentru o activitate cu adevărat eficientă și sustenabilă, orice bancă are nevoie și de un portofoliu de active calitativ, or profitul obținut se poate eroda rapid pe seama pierderilor generate de creditele compromise.

Aici puteți vedea aplicația clasamentului performanței bancare.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
VB Talks | Podcast by Victoriabank | Dana Ciobanu & Victoria Bucătaru,
despre curajul de a-ți asuma riscuri și provocări în activitatea profesională și viața personală

VB Talks | Podcast by Victoriabank | Dana Ciobanu & Victoria Bucătaru, despre curajul de a-ți asuma riscuri și provocări în activitatea profesională și viața personală

O rubrică online cu Ministrul Agriculturii: Vladimir Bolea i-a convocat pe șefii Direcțiilor Agricole raionale la dialog

O rubrică online cu Ministrul Agriculturii: Vladimir Bolea i-a convocat pe șefii Direcțiilor Agricole raionale la dialog

Expert economic: În august Moldova a primit 2 miliarde lei sub formă de granturi

Expert economic: În august Moldova a primit 2 miliarde lei sub formă de granturi

Advertoriale
Marchează Ziua Națională a Vinului, ediția a XXI-a, alături de maib și Mastercard

Marchează Ziua Națională a Vinului, ediția a XXI-a, alături de maib și Mastercard

Recomandarea specialiștilor DAD Accountant: Cum să retragi bani din firmă și să nu dai faliment

Recomandarea specialiștilor DAD Accountant: Cum să retragi bani din firmă și să nu dai faliment

Ziua Națională a Vinului la Castel Mimi din acest an va fi primul eveniment alimentat integral cu energie electrică produsă din surse regenerabile

Ziua Națională a Vinului la Castel Mimi din acest an va fi primul eveniment alimentat integral cu energie electrică produsă din surse regenerabile

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • DESCIFRAT| Distribuirea lemnelor de foc sau drumul celor 5 metri ster: De la lista întocmită de primării, la stocurile care se golesc (VIDEO)
  DESCIFRAT| Distribuirea lemnelor de foc sau drumul celor 5 metri ster: De la lista întocmită de primării, la stocurile care se golesc (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Cristina Tocari, tânăra care a revenit din Franța pentru a transforma plasticul în bijuterii (VIDEO)
 • DESCIFRAT| Meniul preșcolarilor, între posibilități și necesități (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Nicolai Croitoru: „Pot să mă mândresc că echipa mea e formată practic în proporție de 80% din persoane revenite de peste hotare”(VIDEO)
 • DESCIFRAT| Cum (NU) face față Chișinăul inundațiilor de după ploi cu un sistem de canalizare pluvială din 1980. Care sunt soluțiile (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Spînu: Gazprom ezită să confirme livrarea de gaze naturale pentru R. Moldova după 1 octombrie. Ce se întâmplă în caz de sistare a gazelor rusești
 • 2
  Atac armat la o școală din Rusia: Cel puțin 13 oameni au fost uciși, dintre care șapte copii
 • 3
  Primele reacții, după premiera mondială a filmului CARBON: „Este un val nou și proaspăt al filmului moldovenesc” (VIDEO)
 • 4
  Proteste în Rusia, în plin proces de recrutare: Un bărbat a împușcat un comisar militar
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.