Cosmosul și fenomenele care se petrec în imensitatea lui continuă să ne fascineze, fie și în era supertehnologiei, mai ales când scena de evoluție este „cerul pământean”. Când vine vorba de fenomene astronomice, iubitorii de cer înstelat vor să afle din timp la ce să se aştepte în următorul an. Observatorul astronomic și Planetariul „Vasile Pârvan” din Bârlad a întocmit o listă cu cele mai importante fenomene astronomice așteptate în cursul anului în care tocmai am intrat.
În fiecare lună se petrec o mulţime de fenomene astronomice, majoritatea dintre acestea nu prezintă interes pentru publicul larg. În schimb, pe parcursul unui an, avem ocazia să fim martori la fenomene astronomice deosebite, moment prielnic pentru a invita oamenii obişnuiţi să admire frumuseţile cosmice. Partea cea mai frumoasă a astronomiei este dată de faptul că cei pasionaţi de acest domeniu sunt generoşi, şi împart bucuria cerului înstelat cu cei din jur.
Cele mai importante fenomene astronomice, ce se vor desfăşura pe parcursul anului 2018
Eclipsa totală de Lună din 31 ianuarie 2018 - eclipsa va fi vizibilă din Asia, Australia, Pacific şi vestul Americii de Nord. Din România se va putea observa doar ieşirea Lunii din penumbra Pământului, maximul eclipsei având loc ziua, la ora 15.31.
Eclipsa parţială de Soare din 15 februarie 2018 - fenomenul este vizibil din sudul Oceanului Pacific, Antarctica şi sudul Americii de Sud. Nu este vizibil din ţara noastră.
Eclipsa parţială de Soare din 13 iulie 2018 - vizibilă din sudul Ocenului Pacific şi sudul Australiei. Fenomenul nu este vizibil din România.
Eclipsa totală de Lună din 27 iulie 2018 - Este cel mai important fenomen astronomic al anului 2018.Eclipsa este vizibilă din America de Sud, Europa, Africa, Asia şi Australia, faza de totalitate durând 1 ora si 42 de minute. Eclipsa este vizibilă în întregime de pe teritoriul României la începutul serii de 27 iulie. Momentul maxim al eclipsei are loc la ora 23.22.
Eclipsa parţială de Soare din 11 august 2018 - vizibilă din nordul Europei, Oceanul Arctic, Groenlanda, centrul şi nordul Asiei. Eclipsa nu este vizibilă din ţara noastră.
Citește mai departe pe site-ul Astro Bârlad.
Vezi și aceste știri

Litvinenco, despre activitatea Comisiei Pre-Vetting: Vom veni cu măsurile concrete care vor accelera procesul de evaluare

Deputații se întrunesc mâine în prima ședință plenară din sesiunea ordinară de primăvară 2023. Prelungirea stării de urgență, pe ordinea de zi
