Numărul instituţiilor din mediul urban s-a micşorat cu 2 unităţi faţă de anul de studii precedent și constituie 318 unități, iar 925 instituţii funcţionează în mediul rural (cu 46 unităţi mai puţin). Circa două treimi din instituții din orașe reprezintă liceele, iar în rural predomină gimnaziile cu o pondere de 76 la sută. În mediul rural şi-au sistat activitatea 23 școli primare și 23 gimnazii. Deasemenea, pentru 12 licee a fost schimbat statutul în gimnaziu, iar 4 gimnazii au fost reorganizate în şcoli primare.

Sectorul public este reprezentat de 1226 instituţii, iar numărul instituţiilor private a înregistrat cifra de 17 unități.

În anul de studii 2017/18, în învățământul primar și secundar general au fost cuprinși 335,6 mii elevi, sau cu 1,9 mii mai mult comparativ cu anul de studii precedent, reprezentând 73,7% din populația din grupa de vârstă 7-18 ani.

Majoritatea elevilor din învățământul primar și secundar general studiază în instituții publice (98,4%). Sectorul privat, deși a cuprins doar 1,6% din numărul elevilor  din învățământul primar și secundar general, a continuat să crească (cu 9,7% față de anul de studii precedent) ajungând la 5,3 mii elevi. Învățământul privat se desfășoară doar în instituțiile din mediul urban.

Dat fiind, că după învățământul gimnazial mai mulți băieţi se orientează către învățământul vocațional, sau piața muncii, în clasele liceale ponderea fetelor este mai mare decât ponderea băieților (56,7%). Învățământul primar și gimnazial reprezintă nivelurile care înregistrează cel mai înalt nivel al parităţii de gen, unde ponderea fetelor constituie 48,3% din numărul total de elevi. Ponderea copiilor înscriși în clasa I care au fost încadraţi în programe de educaţie preşcolară a constituit 97,6%.

În ultimii cinci ani numărul de elevi s-a diminuat cu 5,0% și s-a rezultat în reducerea numărului de clase cu 1273 unități sau cu 7,3%. Numărul mediu de elevi per clasă a constituit circa 21 persoane, înregistrând în acelaşi timp o valoare de 25 elevi per clasă în mediul urban şi 18 elevi per clasă în mediul rural.

foto: moldnova.md

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!