Reformarea sistemului de pensii, creșterea nivelului de transparență a cheltuirii banilor publici în sănătate și revizuirea rolului pe care statul și l-a asumat în aceste domenii. Sunt doar câteva dintre recomandările formulate de către Expert-Grup prin intermediul unui studiu care vizează cheltuirea banilor publici. Una dintre principalele concluzii ale studiului se referă la capacitatea limitată ale autorităților de a coordona proiecte de anvergură.
„Este nevoie de o planificarea foarte bună a acțiunilor, identificarea priorităților și evaluarea costurilor, stabilirea celor mai potriviți actori, care, deși poate fi un exercițiu la fel de costisitor ca și reforma în sine, va duce la un grad maxim de implementare a obiectivelor de reformă și la evitarea cheltuirii ineficiente a banilor publici, mai ales, în cazul în care reformele efectuate au loc inclusiv din banii donatorilor, granturi sau împrumuturi”, se arată în raport.
Autorii cercetării sunt de părere că reformele demarate anterior, nu au contribuit decât parțial la schimbarea situației generale. Se întâmplă din cauza unei planificări deficitare ale acțiunilor de reformă, dar și ale alocărilor financiare care nu au fost prioritizate corect.
Vezi și aceste știri
Advertoriale

Microinvest susține agricultorii din Moldova cu CREDITE AGRO de până la 7 000 000 lei

Scopul și valorile reînnoite ale maib prezentate întregii echipe
