Reprezentanții H&M și-au cerut scuze la începutul acestei săptămâni după ce o imagine în care un copil de culoare poartă un hanorac imprimat cu mesajul „Cea mai cool maimuță din junglă”.

Compania nu s-a oprit aici și a adus noi lămuriri cu privire la acest aspect, scrie digisport.ro. „Înțelegem posibilele neplăceri cauzate de imaginile care au fost publicate recent. Echipa H&M respectă dreptul la opinie și regreta mesajul nepotrivit transmis. Ne cerem scuze pentru situația creată și nu numai că imaginea a fost scoasă de pe canalele noastre de comunicare însă și produsul a fost retras din oferta de vânzare. Este mai mult decât evident că rutinele noastre nu au fost respectate în deplinatate. În această privință, nu există niciun dubiu. Vom investiga în amănunt cauzele acestei situații neplăcute, dorind să prevenim eventualele incidente de acest gen pe viitor”, a sunat comunicatul emis de reprezentanții H&M.

Romelu Lukaku, atacantul echipei Manchester United, a acuzat de rasism conducerea celor de la H&M și consideră drept „ofensator” mesajul de pe bluzele pentru copii promovate de retailul vestimentar. Imaginea a creat o controversă uriașă, iar compania a fost nevoită să scoată fotografia din campania de prezentare și să își ceară scuze. Oamenii au fost șocați de mesajul de pe bluze marcându-l drept „dezgustător și rușinos”.

Romelu Lukaku, fotbalistul în vârstă de 24 de ani al lui United, a distribuit ulterior o versiune falsă, dar mult mai realistică a unui mesaj pacifist. „Negru este frumos”, apare inscripționat peste partea din față a hanoracului respectiv. El a mai scris: „Ești un prinț și în curând o să fii rege, nu lăsa pe nimeni să-ți spună altfel ... #blackexcellence”.

H&M ne-a înțeles greșit pe noi toți! Și noi nu o să le cădem în plasă! Rămânem în picioare! Stau și mă uit la această fotografie... Văd un tânăr rege! Conducătorul lumii, o forță care nu poate fi niciodată negată! Noi, ca afro-americani, va trebui întotdeauna să rupem barierele, să dovedim că oamenii greșesc. Muncim din greu să dovedim că aparținem aceleiași lumi”, a spus la rândul său LeBron James.

Și solistul formației The Weeknd, care a avut o colecție de haine sub marca H&M în 2017, a publicat un mesaj pe Twitter în care spune că nu va mai lucra niciodată cu retailerul vestimentar, din cauza imaginii respective. „Sunt șocat și rușinat de această fotografie. Ma simt ofensat și nu voi mai lucra cu H&M de acum încolo”, a spus cântărețul canadian Abel Makkonen Tesfaye.

Vezi și: Un brand celebru de haine, acuzat de rasism din cauza unui hanorac purtat de un copil de culoare

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!