
Moldova a dezamăgit așteptările Uniunii Europene? Combaterea crimei organizate și a corupției rămâne un teren minat în țara noastră
Speranțele Uniunii Europene de a primi în schimbul călătoriilor fără viză un angajament mai puternic de combatere a crimei organizate și a corupției în țările Parteneriatului Estic au fost zadarnice. Concluzia aparține Open Media Hub, în contextul Raportului elaborat de Comisia Europeană cu privire la implementarea mecanismului de monitorizare a regimului liberalizat de vize. Studiul arată că nu există nicio legătură directă între acordarea liberei circulații și reușita reformelor în țările vizate.
・
Astfel, Moldova și Ucraina sunt somate să ia „măsuri urgente” pentru accelerarea reformelor în sensul combaterii corupției și spălării banilor.
Potrivit raportului, în contextul crizei migrației, Uniunea Europeană a revizuit mecanismul de suspendare a vizelor,a extins temeiurile pentru suspendare și a scurtat termenele-limită pentru îndeplinirea cerințelor. Respectiv, mecanismul a oferit Comisiei Europene puterea de a impune reintroducerea temporară a vizelor în cazul unor încălcări grave ale criteriilor.
În studiul mai este menționat faptul că dintre cele trei țări din Vecinătatea Europeană cu regim liberalizat de vize pentru spațiul Schengen, situația în Moldova este cea mai îngrijorătoare. Refuzul intrărilor a crescut cu 71%, șederile ilegale în UE au crescut cu 89%, iar solicitările de azil de către cetățenii moldoveni aproape că s-au dublat față de anul 2015.
De asemenea, raportul constată întârzieri serioase și interferențe politice în implementarea măsurilor de combatere a corupției și a spălării banilor. Reforma făcea parte din condițiile pentru obținerea liberei circulații.
Astfel, Comisia Europeană avertizează că lipsa progresului, mai ales în lupta împotriva corupției la nivel înalt, impune „măsuri urgente”, cum ar fi o legislație nouă cu privire la combaterea spălării de bani și securizarea independenței Autorității Naționale de Integritate și Agenției pentru Recuperarea Bunurilor Infracționale. Totodată, în raport se cere retragerea așa-numitei „amnistii fiscale” și a legii cu privire la „liberalizarea capitalului”, pe motiv că ele ar dăuna și submina eforturile anti-corupție și ar slăbi atribuțiile CNA-ului din Moldova.
Îmbunătățiri nesemnificative au fost constatate în domeniul securității și ordinii publice, într-un context în care crima organizată din Rusia a transformat Moldova într-o țară de tranzit pentru spălarea banilor și o poartă de intrare a capitalului ilegal în UE.
Partidul Acțiune și Solidaritate din Moldova este de părere că Raportul elaborat de Comisia Europeană reprezintă de fapt pentru țara noastră un semnal de alarmă. Într-un articol postat pe site-ul formațiunii, că în aceste condiții moldovenii riscă să nu mai poată circula liber în Uniunea Europeană.