Raportul Comunității Energetice pe sistemul de alimentare cu gaze: Care sunt recomandările pentru Moldova

Raportul Comunității Energetice pe sistemul de alimentare cu gaze: Care sunt recomandările pentru Moldova
Foto: euanmearns.com


Pe 16 octombrie 2014 Comunitatea Energetică a publicat raportul său pe sustenabilitatea sistemului de alimentare cu gaze din Europa, în cazul izbucnirii unei crize energetice în lunile apropiate. S-a constatat că țările europene cele mai vulnerabile la o întrerupere a gazelor din Rusia sunt Bosnia și Herțegovina, Macedonia, Moldova și Serbia.

Raportul Comunității Energetice pe testarea la stres este primul pas întreprins la nivel european în ce privește măsurile pe termen scurt de asigurare a securității energetice în Europa, urmare a aprobării de către Comisia Europeană a Strategiei Securității Energetice a Europei în mai 2014. Recomandările din raport vin să susțină măsurile prevăzute în strategie în vederea perfecționării securității aprovizionării cu gaze naturale: creșterea eficienței energetice, extinderea pieței energetice interne, diversificarea surselor externe de alimentare cu resurse energetice și valorificarea surselor interne (fosile și non-fosile). Țările vizate în raport sunt statele membre ale UE, Georgia, Turcia, Norvegia, Elveția, Macedonia, Bosnia și Herțegovina, Albania, Kosovo, Muntenegru, Serbia, Ucraina și Moldova.

Raportul în cauză reprezintă o reacție la pericolul întreruperii alimentării cu gazele naturale din Rusia și își propune să dea răspuns la întrebările: Ce se va întâmpla dacă alimentarea cu gaze de către Rusia va fi întreruptă iarna aceasta? Ce pot țările europene să întreprindă în acest sens?

În raport au fost incluse două scenarii posibile pe un termen de 6 luni: 1. întreruperea completă a alimentării cu gaze din partea Rusiei, 2. întreruperea alimentării cu gazele care tranzitează teritoriul Ucrainei.

Rezultatele testării au demonstrat că, în cazul realizării scenariilor, impactul asupra statelor europene va fi unul semnificativ, fiind mai pronunțat pentru țările din estul Uniunii Europene și celelalte state vizate, aflate în afara granițelor UE.

În raport, printre altele, se menționează că Republica Moldova, alături de Bosnia și Herțegovina, Macedonia și Serbia, fac parte din țările pentru care livrările din Rusia reprezintă sursa dominantă de gaze naturale, iar tranzitul de gaze se efectuează exclusiv prin Ucraina. Capacitățile infrastructurilor naționale ale acestor state sunt foarte limitate și nu permit asigurarea neîntreruptă și diversificată cu gaze. Pentru Macedonia și Bosnia și Herțegovina există doar un singur punct de intrare și unul de ieșire din țară a gazelor, fără posibilitatea conectării la rezervele din Serbia, doar Republica Moldova având conexiune la o țeavă de tranzit, care însă nu este încă funcțională, avându-se în vedere conducta Iași-Ungheni. Aceste limitări la nivel de infrastructură și lipsa unei piețe dezvoltate a gazelor naturale descriu situația în care o deconectare posibilă a gazelor directe din Rusia sau a celor din Ucraina va avea un impact serios asupra statelor menționate, și mai ales asupra consumatorilor, în particular a celor din Moldova.

Pentru micșorarea dependenței de gazele naturale, ar trebui să întrevadă substituirea lui cu produsele petroliere, cărbune și electricitatea. În Moldova, gazul natural este consumat în mare parte de populație și de către sistemele urbane de alimentare cu energie termică, industriei revenindu-i doar o mică parte (24% din consumul total de gaze). Din această cauză reducerea consumului de gaze la nivel de industrie este dificilă, baza punându-se pe consumul populației, care ar trebui să se modifice în sensul trecerii de la încălzirea locuințelor pe baza de carburanților petrolieri și la producerea energiei electrice nu prin arderea gazului, ci a cărbunelui. Dar și aici sunt dificultăți de implementare, din cauza problemelor logistice existente: lipsa în Moldova a unor cantități suficiente de rezerve de produse petroliere pentru livrarea agentului termic și a cărbunelui pentru producerea energiei. De asemenea, în industrie, migrarea la alte surse de alimentare cu energie este dificilă din motivul lipsei echipamentului necesar.

Recomandările comune din raport pentru combaterea unei crize energetice sunt:

 1. Țările analizate ar trebui să se bazeze mai mult pe mecanismul pieței și mai puțin pe intervențiile guvernamentale.
 2. Statele ar trebui să intensifice cooperarea între ele, inclusiv privind maximizarea capacităților interconectare și eliminarea restricțiilor privind comerțul transfrontalier de  produse energetice.
 3. Responsabilitățile trebuie să cadă atât pe seama autorităților cât și a jucătorilor industriali, prin implementarea Reglementării UE privind securitatea aprovizionării cu gaze naturale.
 4. Implementarea de modificări la nivelul consumatorilor vizând diminuarea cererii de gaze și creșterea eficienței energetice.
 5. Grupul Coordonator al UE în domeniul gazelor urmează să monitorizeze în mod continuu alimentarea cu gazele naturale.

Recomandările generale pentru cele mai vulnerabile state, inclusiv Moldova, sunt:

 1. Utilizarea pe deplin a infrastructurii existente și crearea de infrastructuri noi.
 2. Dereglementarea prețurilor la gaze și electricitate pentru industrie.
 3. Examinarea mai în detaliu a potențialului de reducere a consumului de gaze de către consumatori.
 4. Rezolvarea problemelor de ordin logistic ce pot apărea în cazul comutării la alte surse de energie, decât gazele.
 5. Determinarea grupului de consumatori necesari a fi protejați.
 6. Aplicarea de către autorități a reglementărilor europene.
 7. Majorarea consumului de energie electrică.

Suplimentar, Republicii Moldova i se oferă următoarele două recomandări:

 1. Punerea în folosință deplină a conductei Iași-Ungheni.

Deși conducta a fost construită, furnizarea de gaze încă nu are lor. Autoritățile trebuie să elibereze în regim de urgență toate autorizațiile și licențele necesare începerii tranzitului de gaze și să aplice tarife non-discriminatorii pentru importurile din România. Realizarea recomandării trebuie efectuată nu mai târziu de luna noiembrie 2014.

 1. Cooperarea cu Ucraina și România în vederea determinării condițiilor în care Ucraina și România ar fi gata să alimenteze Moldova cu gaze provenite din principalele magistrale internaționale. Este nevoie de stabilirea împreună cu Ucraina a condițiilor de acces și utilizare a rezervelor de gaze de la Bogorodchany, vestul Ucrainei. Termenul de realizare - noiembrie 2014.

Mai multe detalii cu privire la raport puteți găsi aici.

Avem puterea să ne ajutăm unii pe ceilalți….

Dacă și tu crezi că ceea ce citești pe acest site sunt informații importante, atunci susține munca redacției AGORA cu un abonament digital ca să devină mai bună, să facă știri deosebite, interviuri mai interesante, articole și povești care să te facă să vrei să le recitești și să le distribui prietenilor tăi.

Mai mult, răsplătim fiecare abonat cu un set de produse locale, împachetate cu dragoste de echipa de la From the Heart Shop, astfel contribuim împreună la promovarea produselor de-acasă, din Moldova.

Devino de astăzi Susținător, Fan sau Ambasador AGORA

Vezi și aceste știri
Și-a închiriat automobilul de la propria firmă. Un primar riscă să rămână fără mandat

Și-a închiriat automobilul de la propria firmă. Un primar riscă să rămână fără mandat

În atenția exportatorilor moldoveni de fructe: Rusia a stabilit cinci terminale vamale pentru controlul producției

În atenția exportatorilor moldoveni de fructe: Rusia a stabilit cinci terminale vamale pentru controlul producției

A uitat unde și-a parcat Toyota, iar acum riscă doi ani de pușcărie. Isprava unui șofer din capitală

A uitat unde și-a parcat Toyota, iar acum riscă doi ani de pușcărie. Isprava unui șofer din capitală

Advertoriale
Sucursalele maib se schimbă la față. Cum arată prima sucursală renovată (FOTO)

Sucursalele maib se schimbă la față. Cum arată prima sucursală renovată (FOTO)

Managerul Glovo Moldova, la un an de activitate: Cele mai frecvente produse livrate și ce l-au învățat moldovenii (INTERVIU)

Managerul Glovo Moldova, la un an de activitate: Cele mai frecvente produse livrate și ce l-au învățat moldovenii (INTERVIU)

Expoziție de desene cu și despre reciclare la Kaufland Moldova: „3R Talents (Reduce, Reuse, Recycle)”

Expoziție de desene cu și despre reciclare la Kaufland Moldova: „3R Talents (Reduce, Reuse, Recycle)”

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
  Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
 • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Viața de deputat, între glamour și birocrație. Discuție cu fostul parlamentar Vadim Pistrinciuc (AUDIO)
 • De la 11, cu Veaceslav Platon despre promisiunile electorale ale lui Veaceslav Valico
Cele mai populare
 • 1
  Judecătoria Chișinău nu a dat curs cererii Nataliei Morari prin care aceasta a solicitat restabilirea în calitate de membră a Media Alternativă
 • 2
  Natalia Morari a dat în judecată TV8: Dorește să fie restabilită în calitate de membră a A.O. Media Alternativă
 • 3
  Fiul fostului procuror general din Rusia, Igor Ceaika laudă decizia lui Dodon de a renunța la mandatul de deputat
 • 4
  Ultimă oră! Dodon a anunțat că renunță la mandatul de deputat: „Nu mă ascund după imunitate”
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.