Autorii cercetării susțin că în țara noastră numărul de polițiști raportat la 100 000 de locuitori, este de aproximativ 300 de oameni ai legii. De altfel, cifra este asemănătoare cu cele din țările din Uniunea Europeană. Totuși, studiul concluzionează că pe unele aspecte strucutura Ministerului Afacerilor Interne nu era favorabilă dezvoltării poliției din Moldova.
„Numărul de polițiști în țara noastră este de 10-11 mii. Financiar, suntem cam la același nivel cu Uniunea Europeană. Problema apare în eficiența acestor bani. Trebuie să ne gândim cum să schimbăm mecanismul de funcționare al Ministerului și al Poliției pentru ca pentru fiecare leu investit să avem o rată a omorurilor mai mică”, a declarat unul dintre autorii cercetării, Iurie Morcotîlo.
Expertul este convins că Reforma Poliției ar trebui să se axeze mai mult pe calitate:
„Odată cu creșterea finanțării, descrește și rata de omoruri. Odată ce volumul de finanțare descrește, sau este mai lent, descrește și rata de calitate. Dacă reforma era implementată până la capăt, trebuia să ducă la un salt calitativ la combaterea omorurilor”, a adăugat Morcotîlo.
Strategia de dezvoltare a poliţiei 2016 - 2020 preved, printre altele, reformarea trupelor de carabinieri, combaterea corupţiei, dar şi implementarea conceptului de poliţie comunitară, ca o structură a Inspectoratului General de Poliţie.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.