CEC a respins înregistrarea grupului de inițiativă pentru referendumul de anulare a sistemului mixt

CEC a respins înregistrarea grupului de inițiativă pentru referendumul de anulare a sistemului mixt

După lungi dezbateri și schimburi de replici dintre membrii Comisiei Electorale Centrale și cei ai grupului de inițiativă, CEC a respins înregistrarea grupului de inițiativă pentru desfășurarea referendumului republican legislativ de anulare a sistemului electoral mixt. Motivul invocat de CEC este că cererea de înregistrare a grupului de inițiativă „nu este conformă cerințelor legale”. Pentru respingere au votat șase membri ai CEC, doar doi dintre aceștia votând împotrivă. În replică, președintele grupului de inițiativă, Ștefan Gligor, a declarat că motivele CEC-ului sunt anticonstituționale și superficiale și nu afectează fondul chestiunii.

Timp de circa 20 de minute, reprezentanții inițiativei privind referendumul legislativ au făcut cunoștință cu proiectul de hotărâre CEC a refuzului de înregistrare a grupului de inițiativă, după are au revenit în ședință.

Motivele invocate de CEC

În alocuțiunea sa, președintele CEC, Alina Russu, a declarat că CEC a constatat numeroase încălcări care ar fi fost comise de către autorii cererii. Unele dintre aceste sunt:

- conform legii, notificarea privind intenția de a constitui grupul de inițiativă trebuie făcută cu cel puțin zece zile înainte de ședința adunării de constituire a grupului. Or, Primăria mun. Chișinău a înregistrat la 7.12.2017 notificarea respectivă, ar însemnă că ședința urma să se desfășoare nu mai devreme de 18.12.17. În realitate, ședința a avut loc la 7.12.2017;

- în debutul adunării de constituire are loc înregistrarea, urmând apoi să se anunțe numărul exact de participare al participanților grupului de constituire. Din conținutul procesului verbal reise că pentru punctele din ordinea de zi voturile au fost date în mod diferit;

- în lista participanților la adunarea de constituire sunt înscrise în total 737 de persoane, dintre care o persoană figurează de două ori. Se constată neconcordanța dintre numărul trecut în procesul verbal și cifra totală a numărului participanților;

CEC a constatat viciul neuniformității la numărarea voturilor, declarând că s-au notat cifre diferite.

Președintele instituției a mai menționat că din sursele media deschisă a fost atestat faptul că nu au fost numărate voturile și anunțate rezultatele votării, fapt care stârnește dubii față de veridicitatea rezultatelor.

De asemenea, ar lipsi decizia grupului de inițiativă în privința desemnării unor reprezentanți ai grupului.

Totodată, CEC a constatat date contradictorii din procesul verbal și anexa de la procesul verbal.

Potrivit Alinei Russu, prevederile legii pe care inițiatorii vor să le abroge sunt deja abrogate, prin votarea a unei alte legi, ceea ce duce la imposibilitatea organizării și desfășurării unui referendum republican legislativ.

Președintele CEC a amintit în acest context de o recomandare a Comisiei de la Veneția, potrivit căreia referendumurile trebuie să aibă loc cu cel puțin cu un an înainte de alegerile parlamentare.

De asemenea, CEC solicită Parlamentului interpretarea prevederilor articolului 42 din Codul Electoral al R. Moldova, care reglementează colectarea semnăturilor pentru iniţierea referendumului”.

După ce președintele CEC, Alina Russu, a dat citire proiectului de hotărâre privind decizia de refuz, reprezentanții grupului de inițiativă au solicitat o pauză. Membrul CEC, Vladimir Șarban, a sprijinit ideea de amânare a examinării chestiunii, iar colegii săi au susținut propunerea.

Grupul de inițiativă: motivele sunt absolut nefondate

„Sunt alegații absolut nefondate, care pot fi eronat interpretate și care confirmă lucruri pe care le bănuiam”, a declarat șeful grupului de inițiativă, Ștefan Gligor, înainte de a cere acordarea pauzei pentru ca membrii grupului să poată analiza și să se expună asupra argumentelor pe care le invocă CEC.

„Motivările expuse de dumneavoastră sunt anticonstituționale. [...] Ceea ce faceți voi aici este mult mai grav decât pare. Alegațiile sunt absolut superficiale și nu afectează fondul chestiunii”, a mai spus Gligor, adăugând că acțiunile CEC sunt de natură de a leza dreptul fundamentale ale cetățenilor de a anula sistemul electoral mixt: „Voi sunteți în serviciul poporului”.

Membrii CEC au fost acuzați de cinism. „Nu puteți aplica recomandarea Comisiei de la Veneția precum că cu cel puțin înainte cu un an de la alegeri nu se pot organiza referendumuri, și să ne-o invocați nouă. Noi venim să contracarăm abuzul făcut de un partid, susținut la alegeri de 15,9% din votanți, neavând nciun drept să intervină în reforme majore din această țară, pentru că nu au fost votați. A fost ncălcat integral avizul Comisiei de la veneția, pe care autoritățile și l-au asumat. Toate aceste promisiuni au fost încălcate în mod flagrant. Astfel a fost adoptat un abuz care se numește sistemul electoral mixt. Acum noi venim să îl anulăm, ca cetățeni noi nu venim să schimbăm legislația în ajun, noi venim să schimbăm modificarea sistemului electoral făcută abuziv”, a mai declarat Gligor. „Astăzi, ca instituție, veniți împotriva intereselor cetățenilor RM. Pentru asta va purta răspundere în conformitate cu legislația RM”, a adăugat acesta.

Alina Russu a replicat că hotărârile CEC nu trebuie comentate și că pot fi atacate în instanța de judecată. Decizia intră în vigoare din data adoptării.

Întreaga ședință a CEC-ului poate fi urmărită AICI.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
EconomClass | Rata dobânzii. De ce creditele devin mai scumpe și sunt oare justificate acțiunile Băncii Naționale?

EconomClass | Rata dobânzii. De ce creditele devin mai scumpe și sunt oare justificate acțiunile Băncii Naționale?

În atenția partidelor politice. CEC a stabilit termenul limită de prezentare a rapoartelor financiare pentru prima jumătate a acestui an

În atenția partidelor politice. CEC a stabilit termenul limită de prezentare a rapoartelor financiare pentru prima jumătate a acestui an

Rata de promovare a bacalaureatului a scăzut anul acesta în comparație cu 2021. Cifrele prezentate de Ministerul Educației

Rata de promovare a bacalaureatului a scăzut anul acesta în comparație cu 2021. Cifrele prezentate de Ministerul Educației

Advertoriale
Brandul autohton Linella explorează simțurile gustative și tactile în noua campanie ASMR (VIDEO)

Brandul autohton Linella explorează simțurile gustative și tactile în noua campanie ASMR (VIDEO)

Lentile progresive – îmbină trei perechi de ochelari în una

Lentile progresive – îmbină trei perechi de ochelari în una

Pentru IMM – Victoriabank te ajută să-ți construiești o afacere modernă, durabilă și profitabilă cu Eu4Business EBRD Credit Line

Pentru IMM – Victoriabank te ajută să-ți construiești o afacere modernă, durabilă și profitabilă cu Eu4Business EBRD Credit Line

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Moldova, I am back! | Diana Adamciuc: „Diferența dintre Cluj și Chișinău este că, cel puțin în această țară, eu am sentimentul de «acasă»”
  Moldova, I am back! | Diana Adamciuc: „Diferența dintre Cluj și Chișinău este că, cel puțin în această țară, eu am sentimentul de «acasă»”
 • Copiii știu mai bine: Costum de baie „tigrovîi” și bani destui. De ce avem nevoie pentru o vacanță perfectă (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: „Scump, dom'le, scump!” (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Leo Zbancă: Mie îmi place cel mai mult acasă pentru că avem ce construi, avem la ce visa, avem unde ne porni și avem tare mult lucru (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Gheorghe și Tatiana Cîvîrjic au revenit după 20 de ani acasă și au pus bazele unei afaceri cu aur lichid (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Scenariul se repetă. După femeia din Austria, o româncă a fost sfâșiată de un rechin pe o plajă din Egipt
 • 2
  Ultima oră! Alertă cu bombă la Aeroportul Internațional Chișinău. UPDATE. Toți călătorii, evacuați
 • 3
  Un bărbat din capitală, găsit strangulat la balcon. Ce spun oamenii legii
 • 4
  Google Maps îi ajută pe șoferi să găsească benzinăriile cu cel mai ieftin combustibil. Iată cum
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.