Victor Ursu a specificat că interzicerea vinurilor moldovenești pe piața rusească a generat pierderi pentru vinificatori de milioane de dolari. Ultimul embargou rusesc pentru vinurile moldovenești a fost instituit în septembrie 2013 și a fost un răspuns politic la intenția și semnarea de către Chișinău a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.
Pe de altă parte, expertul menționează că embargoul rusesc a dat un imbold pozitiv vinificatorilor moldoveni în a-și revizui standardele de calitate și a căuta noi piețe mai sigure.
Datele balanței de plăți publicate de BNM arată că în trimestrul III al anului 2017, exportul de băuturi alcoolice a totalizat 46.08 mil. USD, fiind cu 13.0 la sută superior față de aceeași perioadă a anului 2016.
Evoluția pozitivă a fost determinată preponderent de majorarea exporturilor către Kazahstan, China și România. În același timp, a scăzut exportul de băuturi alcoolice spre Rusia cu 30.1%, Turcia cu 48.1% și Georgia cu 12.3%.
În top cinci state din UE unde Republica Moldova exportă cele mai mari cantități de vinuri sunt: Romania, Polonia, Cehia, Marea Britanie și Ungaria.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.