Gala Premiilor în domeniul Culturii. Cine sunt laureații din acest an

Gala Premiilor în domeniul Culturii. Cine sunt laureații din acest an

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova a organizat, ieri, festivitatea de premiere a laureaților ediției 2018 a Galei Premiilor anuale în domeniul Culturii. În total, au fost acordate 11 premii. 

Laureații ediției din acest an sunt:

1. Premiul „Valeriu Cupcea” în domeniul artei teatrale ex-equo se acordă actriței şi regizoarei Teatrului „Geneza-ART”, Daniela BURLACA, pentru merite deosebite în dezvoltarea și propagarea artei teatrale, înaltă măiestrie artistică, și actorului Teatrului Național ,,Mihai Eminescu”, Ghenadie GÂLCĂ, pentru înalte calități profesionale, spectacole premiate la nivel național și internațional, nominalizare la Premiile Galei UNITEM 2017.

2. Premiul „Constantin Stere” în domeniul literaturii se acordă scriitorului Dumitru CRUDU, pentru volumul de proză scurtă „Moartea unei veverițe”.

3. Premiul „Gavriil Muzicescu” în domeniul muzicii se acordă lui Edgar, Marcel și Veaceslav  ȘTEFĂNEȚ, membri ai Ansamblului de cântece și dansuri populare ”Fluieraș” pentru contribuție substanțială la dezvoltarea și promovarea muzicii populare.

4. Premiul „Mihai Grecu” în domeniul artelor plastice se acordă pictorului Emil CHILDESCU, pentru activitate de creație excepțională și contribuție la dezvoltarea și promovarea artelor plastice.

5. Premiul „Emil Loteanu” în domeniul cinematografiei se acordă regizoarei Violeta GORGOS, pentru realizarea trilogiei documentare „Expedițiile Memoriei”.

6. Premiul “Spiridon Mocanu” (dans popular) în domeniul coregrafiei se acordă directorului Școlii de Arte „George Enescu” din Călărași, Grigore RADU, conducător al ansamblului de dansuri populare „Codrenii” din Călărași, pentru activitate deosebită în domeniul culturii și pedagogic.

7. Premiul „Ştefan Ciobanu” în domeniul conservării patrimoniului cultural și al muzeografiei se acordă Elenei ILESCU, directoarea Muzeul raional de Istorie şi Etnografie din Telenești, pentru aportul deosebit la dezvoltarea muzeului local, realizarea de proiecte culturale și educaționale și dezvoltarea fondului muzeistic.

8. Premiul „Ion Madan” în domeniul biblioteconomic şi bibliografic se acordă Annei BAȚMANOVA, directoarea Bibliotecii Evreiești - Centru Cultural „I. Mangher”, filiala Bibliotecii Municipale „B.P. Haşdeu”, pentru contribuție substanțială la dezvoltarea domeniul biblioteconomic.

9. Premiul „Isidor Burdin” în domeniul patrimoniului imaterial se acordă Mihai CIOBANU, pentru contribuție deosebită în promovarea patrimoniului cultural imaterial la nivel local, național și internațional.

10. Premiul „Gheorghe Cincilei” în domeniul promovării culturii în mass-media se acordă Nataliei MORARU-VASILCĂU, producător programe muzicale în cadrul IPNA Companiei "Teleradio-Moldova", pentru contribuție substanțială la promovarea imaginii culturii în mass-media și dezvoltarea de programe culturale.

11. Premiul pentru cel mai bun manager „Alexandru Fedcu” se acordă directorului Centrului Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial, Diana DICUSARÎ, pentru activitate deosebită în promovarea patrimoniului cultural imaterial.

Premiile anuale ale Ministerului Educației, Culturii și Cercetării în domeniul Culturii au fost instituite pentru marcarea celor mai reprezentative creaţii în domeniul literaturii, teatrului, muzicii, coregrafiei, cinematografiei, artelor plastice, biblioteconomiei, restaurării, conservării patrimoniului cultural şi al muzeografiei. Această acţiune are ca scop susţinerea şi promovarea capacităţilor creative și perfecţionarea măiestriei interpretative ale oamenilor de cultură din țară.

În discursul său rostit în debutul evenimentului, doamna ministrul Monica Babuc a îndemnat „să ne aplecăm asupra creațiilor oamenilor de cultură, care ne aduc bunătate în inimile noastre căci doar cultura îl face pe om liber”.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
În R. Moldova sunt posibile deconectări de la energia electrică, pe 29 și 30 noiembrie. Precizările ministrului Andrei Spînu

În R. Moldova sunt posibile deconectări de la energia electrică, pe 29 și 30 noiembrie. Precizările ministrului Andrei Spînu

O zi de război în Ucraina costă cât 30 în Afganistan (New York Times)

O zi de război în Ucraina costă cât 30 în Afganistan (New York Times)

Gavrilița, în cadrul Conferinței privind Strategia de reformă a administrației publice: „Vom asigura condiții egale de trai în orașe și sate”

Gavrilița, în cadrul Conferinței privind Strategia de reformă a administrației publice: „Vom asigura condiții egale de trai în orașe și sate”

Advertoriale
Victoriabank: Unica bancă din clasamentul celor mai buni 20 de angajatori din țară

Victoriabank: Unica bancă din clasamentul celor mai buni 20 de angajatori din țară

Proiectul „maib recomandă” se extinde: Beneficiază de servicii de consultanță de la parteneri

Proiectul „maib recomandă” se extinde: Beneficiază de servicii de consultanță de la parteneri

Teatru Fără Nume te invită la Repetiţia cu Spectatorii

Teatru Fără Nume te invită la Repetiţia cu Spectatorii

EMISIUNI
 • Prepare for Future #11, Marcela Lefter - Viitorul energetic al Moldovei și al întregii planete
  Prepare for Future #11, Marcela Lefter - Viitorul energetic al Moldovei și al întregii planete
 • Moldova, I am back! | Alina Perju, tânăra care a revenit din Franța pentru a îmbunătăți viața sătenilor din sudul țării
 • Prepare for Future #10. Svetlana Dimitrioglo și Cătălina Bacalâm, despre digitalizarea globală a industriei fashion
 • DESCIFRAT| Interesele din spatele spargerilor de Telegram și securitatea cibernetică în era tehnologiilor informaționale (VIDEO)
 • PROFESIONIȘTII|Event-manager: „Poate cădea decorul, să nu vină un invitat special, orice se poate întâmpla”
Cele mai populare
 • 1
  Compensații: Cetățenii vor fi anunțați despre categoria de vulnerabilitate energetică atribuită treptat
 • 2
  Livada fraților Stăvilă: Cum pot fructele din Moldova să crească din bani europeni (VIDEO)
 • 3
  Dodon, despre războiul declanșat de Rusia: „Niciodată n-am condamnat agresiunea cuiva. Dacă Rusia atacă Transnistria, eu am să-i condamn” (VIDEO)
 • 4
  Ucrainenii trebuie să se pregătească pentru un alt atac masiv cu rachete începând de astăzi, anunță Ministerul de Interne din țara vecină
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.