Chișinău, oraș prietenos pentru bicicliști. Victor Chironda a prezentat un studiu pentru implementarea transportului alternativ în capitală

Chișinău, oraș prietenos pentru bicicliști. Victor Chironda a prezentat un studiu pentru implementarea transportului alternativ în capitală

Mediu mai curat, drumuri fără ambuteiaje și promovarea unui mod sănătos de viață. Sunt doar câteva dintre elementele care ar argumenta necesitatea transportului alternativ în Chișinău. Activistul Victor Chironda a prezentat un studiu prin care a încercat să explice care sunt aspectele care trebuie să fie îmbunătățite în capitală pentru ca pe străzi să circule mai multe biciclete.

„Există câteva elemente necesare pentru infrastructura bicicletelor: siguranța este cerința de bază. Dacă infrastructura nu va fi sigură, ea nu va fi folosită. De asemenea, cicliștii au nevoie de rute directe pentru a ajunge la destinație. Rețeaua pentru transportul alternativ trebuie să fie atractivă, bine integrată într-un mediu agreabil. Fără gropi, fără denivelări, fără mașini parcate” a spus Victor Chironda.

Autorul studiului a precizat că pentru dezvoltarea unei rețele de biciclete, este nevoie mai întâi de dezvoltarea unei rețele de piste și drumuri funcționale. Chironda a subliniat că drumurile funcționale sunt diferite de cele recreaționale, care se găsesc în parcuri.

Publicitate

„Determinarea punctelor majore de plecare și destinație și traseele de legături dintre ele. Fragmentarea și detalierea conexiunilor, dar și crearea unei ierarhii în rețea”, a spus autorul cercetării.

Astfel, traseele principale au menirea de a asigura conexiunea funcțională în oraș. Traseele principale locale asigură conexiunile între sectoare, iar cele locale sunt destinate curților de bloc sau parcurilor din jur.

„Noi nu mim pistă pentru bicicletă orice dungă desenată pe asfalt. Asta este greșit. Există diferite tipuri de infrastructură destinată pentru biciclete. Pista este o linie de circulație separată fizic de nivelul carosabilului”, a explicat Chironda.

Activistul a mai adăugat că în prezent bicicliștii din Chișinău nu sunt motivați să se aventureze pe două roți pe drumurile din capitală.

„Asta nu înseamnă că nu trebuie să avem transport public bun, sau să avem drumuri proaste pentru mașini. Dar, dacă vom avea o infrastructură adapatată bicliștilor, oamenii vor fi tentați să le folosească. La Velohora au văzut sute de oameni pe biciclete. Unde sunt acești oameni acum? Ei au biciclete, dar nu le folosesc, le țin în garaj”, conchis Chironda.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal