
„Totul despre noi”, în premieră pe scena Teatrului Național Satiricus I.L. Caragiale
Oare s-a schimbat ceva în realitate politică și socială a Moldovei pe parcursul celor vreo 13 ani de când s-a montat piesa „Golanii revoluției moldave”? Aceasta este întrebarea pe care și-a pus-o autorul piesei „Totul despre noi”, care va fi prezentată vineri la ora 18:00 pe scena Teatrului Național Satiricus I.L. Caragiale din Capitală.
・
Acțiunea se desfășoară într-un bar „de elită”, în babilonia și promiscuitatea căruia se intersectează și se ruinează lent destinele obișnuiților clienți ai unor astfel de localuri. Artiști, poeți, veleitari și ratați de tot felul, informatori la securitate, nimfomane, dependenți de alcool ori de droguri, aspiranți la mari cariere artistice, care vor găsi un milion de motive ca să-și justifice lipsa de acțiune. Mulți dintre aceștia nu văd altă soluție decât o căsătorie cu un străin, de exemplu, sau o plecare salvatoare în străinătate.

Totuși, unele personaje își imaginează că fac istorie, confundând-o convenabil cu simple jocuri „de-a renașterea naţională”, își manifestă, printre rândurile de halbe de bere, „entuziasmul patriotic”… În lâncezeala interminabilelor discuții fără obiect, a proiectelor fără finalitate, a lașităților ascunse, a micilor (și marilor!) trădări, a imposturii, a unui infantilism demolator, această „generație de sacrificiu” își consumă astfel zilele și anii, ruinându-și sănătatea și sufletul.
Istoria „Fulgușorului” poate fi privită ca o parabolă a R. Moldova în momentul proclamării independenței, apoi în cel al reinstalării comuniștilor la putere. Iar drama vizitatorilor acestei cafenele este una a intelectualității noastre, în general.

Autorul piesei, regizorul spectacolului, dar și mulți dintre spectatori, evident, s-au întrebat și ei, la rândul lor: oare s-a schimbat ceva în realitate politică și socială a Moldovei pe parcursul celor vreo 13 ani de când s-a montat piesa „Golanii revoluției moldave”? O scurtă ochire retrospectivă asupra evenimentelor și a situației sociopolitice actuale s-a soldat cu o concluzie dezolantă. Nimic, dar absolut nimic.

„Noua versiune scenică a piesei lui Constantin Cheianu, „Totul despre noi”, vine să consemneze anume aceste „schimbări care nu s-au produs” și care nici n-au cum să se producă, din moment ce noi, cetățenii acestei țări, refuzăm să ne schimbăm, să ne europenizăm, ne împăcăm cu mizeria în care trăim și chiar ne complăcem uneori în aceste ipostaze de umilință”, susțin organizatorii.
Biletele pot fi procurate aici.