
CEO Ad Strategist: 4 strategii de „supraviețuire” după ce Facebook a anunțat schimbări drastice
După ce directorul executiv al Facebook, Mark Zuckerber, a anunțat modificări importante în algoritmul care stabilește ce tipuri de postări sunt afișate cu prioritate pe rețeaua de socializare, lumea business-ului a intrat în panică. Postările prietenilor au acum tot mai multă prioritate asupra postărilor paginilor de business, inclusiv reclamă. Fondatoarea Ad Strategist, Amanda Bond, vine cu sfaturi esențiale, adresate tuturor antreprenorilor care își promovează afacerea pe Facebook, pentru a-i ajuta să supraviețuiască în acest nou sistem.
・
Odată cu reducerea spațiului în news feed acordat conținutului ce provine de la branduri, companii mici și portaluri de știri, îți va fi tot mai greu să distribui informații importante fară folosirea serviciului de reclamă cu plată Facebook Ads, a scris Amanda Bond, într-un articol pentru revista Entrepreneur .
„Părerea mea e că anumte companii mici vor fi grav afectate și vor fi forțate să utilizeze Facebook Ads pentru a livra conținutul către publicul. Însă alte companii vor continua să se dezvolte și vor domina piețele lor prin concentrarea pe interacțiunea umană și comunicare, acestea fiind caracteristicile principale ale noului algoritm", susține CEO Ad Strategist.
Iată care sunt patru strategii pe care poți să le implementezi începând de acum pentru a supraviețui acestui update:
1. Măsoară impactul pe care îl are conținutul tău
Folosește opțiunea „Statistici" (Insights, în engleza) pentru a descoperi ce fel de conținut are cele mai bune rezultate pe pagina ta de Facebook.

Pentru a afla ce tipuri de conținut generează mai multă interacțiune și, astfel, se încadrează în noul algoritm, vezi cota Interacțiunilor (Engagement Rate) a fiecărei postări.

Apoi, adaugă Totalul Interacțiunilor și împarte rezultatul la Impactul Total (Total Reach).

În exemplul oferit de Amanda Bond, postare nr.1 are cota interacțiunilor de 16.6%. Postare nr.2, care are un impact (reach) mai mare, a obținut o cotă a intercațiunilor de doar 8.5% . Este un indiciu că publicul tău ar vrea să vadă mai mult conținut similar cu cel din postarea nr.1.
Poți face acest lucru mai ales cu postările tale de top pentru a afla ce trăsături se repetă în toate ele. Află ce stil de postări - link, video, text sau imagini - funcționează mai bine pentru publicul tău. Dublează pariul, mizează pe acele tipuri de conținut care obțin rezultate bune.
2. Crează-ți o strategie de live streaming
Iată ce spune Facebook despre live streaming în anunțul recent: „Ce fel de postări vor apărea mai sus în News Feed? Postările care generează conversații dintre oameni vor apărea mai sus în News Feed. De exemplu, video-urile live deseori sunt urmate de o discuție între spectatori - de fapt, video-urile live, în medie, obțin de șase ori mai multă interacțiune decât video-urile obișnuite.

A venit timpul să faci din live streaming o parte a strategiei tale de social marketing.
Fă brainstorming și găsește moduri creative de a-ți promova brandul. Iată câteva exemple:
- Ai o modalitate unică de a face produsele tale? Arată acest lucru prin live streaming.
- A avut loc o noutate importantă în industrie? Arată acest lucru prin live streaming.
- Cabinetul tău e un loc în care pacienții se distrează și află ceva nou? Arată acest lucru prin live streaming.
Majoritatea oamenilor cred că ei trebuie să spună sau să facă ceva ieșit din comun. Acesta nu e cazul. Fii tu însuți, arată-ți brandul și intră în direct.
Apoi, fă o revizuire ca să afli ce subiecte rezonează cu publicul tău cel mai mult, calculând cota Interacțiunilor după cum s-a explicat mai sus.
3. Pune comunitatea pe primul loc
Atunci când postezi ceva pe Facebook, comportă-te ca un om. Nu încerca să automotizezi eforturile tale cu instrumentele terțe precum planificatori (schedulers, în engleza) sau instrumente care „reciclează” conținutul. Fii prezent și fii social pe pagina ta de Facebook.
Algoritmul Facebook utilizează indicatori cum ar fi: câți oameni recaționează, comentează sau fac share la postările tale pentru a determina cât de sus vor apărea ele în News Feed.
Folosește Engagement Looping, o metodă în care tu pui întrebări deschise pentru a stimula conversații în postările tale. Participă și tu în aceste conversații.
Menține conversația vie, punând întrebări și făcând tag-uri la experți și membri ai comunității.
Acum când ai încurajat publicul tău să folosească pagina ta ca o comunitate (și nu ca un simplu mijloc de difuzare), oamenii se vor întoarce la discuții fiindcă vor primi notificări.
4. Invită-l pe publicul tău să acorde prioritate postărilor tale
Ultimul pas pentru a te asigura că oamenii văd conținutul pe care îl publici este să activezi opțiunea Vezi mai întâi(See First, în egnleza) în compartimentul Preferințele News Feed.
Invită-l pe publicul tău să aleagă opțiunea Vezi mai întâi pentru pagina ta de Facebook și să pornească Notificări privind Evenimentele, video în direct, etc.

Pentru persoanele care au selctat opțiunea Vezi mai întâi, impactul va crește instantaneu, ceea ce îi va sugera algoritmului că conținutul tău este relevant și că este publicat la timp. Drept urmare, algoritmul va face ca acest conținut să le fie oferit tot mai multor persoane.