„Tariful la gaze naturale trebuie să fi redus cu cel puțin 30%.  Consumatorii achită mai mult decât sunt costurile reale, în ultimii ani am plătit peste 1,5 miliarde de lei în plus. Aceasta plată trebuie redusă din următorul tarif. Tergiversarea nu va face decât să acumuleze noi devieri tarifare, iar noi vom continua să achităm în plus”, a declarat Sergiu Tofilat.

Expertul Ruslan Surugiu susține că reducerea prețului de import la gazele naturale este un motiv bun care ar putea servi pentru reducerea tarifelor.

„ANRE trebuia să reacționeze cu mai mult timp în urmă. Sunt două componente majore a tarifului, componenta variabilă și cea fixă. Componenta variabilă, care se referă la gazele naturale care sunt cumpărate oferă o schimbare majoră pe piață: s-au micșorat prețurile la gazele naturale, datorită conjucturii pieței internaționale. Această componentă în totalul tarifului este de aproximativ 75%, fapt care are cel mai mare impact asupra gazului naturale livrat consumatorului”, a adăugat Surugiu.

Expertul a mai spus că ANRE ar trebui să revizuiască tarifele la fiecare început de an, dar și atunci când componentele tarifului variază cu mai mult de 5%.

„În cazul nostru a fost o reducere mult mai mare de 5%, iar tarifele trebuiau să fie revizuite încă din vară. Chiar dacă Moldova-Gaz va pretinde că a avut devieri financiare care trebuiau acoperite, ANRE trebuia foarte clar să spună că nu reduce tarifele pentru că acești bani sunt destinați unor devieri financiare. Nefăcând acest lucru, încălcarea din partea ANRE-ului este practic dublă”, conchide specialistul în energetică.

La rândul său, expertul Sergiu Ungureanu a explicat prin cifre cum a variat costul gazelor naturale în ultima perioadă:

„În prezent, conform tarifului, consumatorii achită 6138 lei per mia de metri cubi de gaz. În acest tarif este inclus un cost de import al gazelor naturale de 4124 lei. Dacă ne referim la costul mediu al gazelor naturale care a fost întocmit în 2016 este 3187 lei, iar în 2017 indicatorul este și mai jos de 2997 lei, adică cu aproape 30% mai puțin decât ceea ce este inclus astăzi în tarif”, susține Ungureanu.

În concluzie, Sergiu Tofilat are o explicație pentru tergiversarea pe care o fac autoritățile în sensul micșorării prețului la gazele naturale:

„Ideea acestei tergiversări este ca Partidul Democrat să-și facă campanie electorală pe spatele și din buzunarul consumatorilor, lucru care este inadmisibil”, spune Tofilat.

Solicitat de Agora, purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat, Vitalie Gămurari nu a răspuns la telefon pentru a comenta acuzațiile. 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!