Președintele Igor Dodon spune că suspedarea sa din funcție pentru refuzul de a promulga legea antipropagandă poate fi motiv de cauză penală. Șeful statului spune că nu a refuzat a doua oară promulgarea legii, iar Curtea Constituțională nu avea motiv să se pronunțe pentru suspendarea sa.
„După ce s-a votat în Parlament prima dată, la 7 decembrie, eu aveam 14 zile la dispoziție pentru semnare sau pentru a o întoarce Parlamentului. În ultima zi, eu am restituit legea Legislativului. Parlamentul a revotat-o pe 22 decembrie și a transmis-o spre promulgare președintelui pe 27 decembrie, plus 14 zile, conform Constituției, termenul limită pentru promulgare era data de 10 ianuarie. De ce Curtea Constituțională, neavând refuzul președintelui de a promulga legea, a luat decizia de a suspenda șeful statului? Iată aceasta este cauză penală. Ei nu aveau dreptul să mă suspende din funcție”, a declarat Dodon în cadrul emisiunii „În Profunzime de la PROTV.
Amintim că la 5 decembrie 2017 Curte Constituțională (CC) a decis suspendarea lui Dodon din funcția de șef al statului pentru refuzul de a promulga legea, constatând circumstanțele care justifică interimatul funcției de președinte al Republicii Moldova.
Ce prevede Legea anti-propagandă
Proiectul de lege care, potrivit democraților, va contracara propaganda rusă în audiovizualul din Republica Moldova, a fost votat în două lecturi în Parlament (nu au votat socialiștii și comuniștii).
Documentul prevede modificarea și completarea Codului Audiovizualului. Modificările prevăd că toate programele informative, analitice, militare și politice din statele care nu au aderat la Convenția europeană privind televiziunea transfrontalieră nu vor putea fi retransmise în Republica Moldova. Federația Rusă nu este parte a Convenției.
Și Dodon a sesizat CC privind legea anti-propagandă
Anterior președintele a anunțat că sesizează Înalta Curte în privința examinării constituționalității prevederilor acestei legi. Potrivit lui, inițiativa „atentează la principiile democrației și încalcă în mod direct drepturile fundamentale ale omului, garantate de Constituție și Convenția Europeană a Drepturilor Omului și anume: dreptul la libertatea de exprimare, libertatea presei, libertatea de opinie ș.a. Totodată, respectiva lege, contrar Constituției, instituie cenzura, fapt inadmisibil într-un stat de drept”.
Anterior, Dodon declarase că mai multe regiuni ale Republicii Moldova sunt împotriva acestei inițiative.