
Poliția din Moldova se schimbă la față. Pînzari: „Poliția va ști ce face comunitatea, iar comunitatea va ști ce face poliția”
Polițiști amabili, deschiși spre cooperare, implicați activ în viața comunității pe care o reprezintă. Sunt doar câteva dintre obiectivele pe care și le propune Inspectoratul General de Poliție prin intermediul conceptului „poliției comunitare”. Deși se află abia la nivel de proiect-pilot, intenția autorităților este de a oferi fiecărui cetățean din țara noastră senzația de siguranță și de încredere în oamenii legii.
・
„Poliția comunitară este un obiectiv foarte important pentru noi, dar și pentru societate. Acesta nu este un serviciu nou, este doar o activitate care se bazează pe comunitate. Este o practică împrumutată din SUA. Se întâmplă atunci când comunitatea știe ce face poliția, iar poliția știe ce face comunitatea”, a declarat șeful IGP, Alexandru Pînzari.
Șeful adjunct al Direcției Generale Ordine Public, Vladimir Cazacov a precizat că inițial, proiectul va fi pilotat în cinci regiuni ale țării:
„Întregul concept, într-o variantă adaptată va fi implementat ulterior pe tot teritoriul țării. Poliția va mai accesibilă, mai vizibilă în comunitate. Polițiștii vor fi orientați să cunoască problemele, să cunoască oamenii din comunitate și să nu opereze doar cu statistici”, a spus Cazacov.
El a adăugat că deseori se constată că problemele pe care le percepe poliția la nivel de țară, sunt diferite de cele pe care le percepe comunitatea.
„Poliția crede că cea mai mare grijă a omului este omorul. Când vorbim cu oamenii simpli, aflăm că el este mai preocupat de furtul de găini, sau de vecinul beat care perturbă ordinea publică”, a spus Cazacov.
Un alt element nou ține de modernizarea sediilor în care activează poliția. Oficiile vor mai prietenoase, mai vizibile, mai accesibile. Se va face o cooperare largă cu societatea civilă.
„Conceptul prevede o mai mare largă comunicare cu societatea. Astfel, polițiștii vor fi deschiși să ofere informații despre activitatea lor, despre problemele cu care se confruntă. O altă inovație ține de cooperarea în structurile participative. O modalitate de a rezolva problemele în comun cu administrația publică locală”, a conchis reprezentantul IGP.
Poliția comunitară este parte componentă a Reformei Poliției preconizată pentru anii 2018-2020.