Domnica Manole cere CSM-ului să-și anuleze hotârărea de eliberare a sa din funcție

Domnica Manole cere CSM-ului să-și anuleze hotârărea de eliberare a sa din funcție

Ex-judecătoarea Domnica Manole și avocata Viorica Grecu anunță că au adresat o cerere Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), prin care, cer anularea Hotarârii Consiliului Superior al Magistraturii din 4 iulie 2017 de declarare a incompabilității și eliberare din funcție a judecătoarei Domnica Manole.

Judecătoarea și avocata și-au întemeiat cererea pe Hotărârea Curții Constituționale din 5 decembrie 2017, prin care, au fost declarate neconstituționale normele Legii nr. 271 din 18 decembrie 2008 privind verificarea titularilor și a candidaților la funcții publice, în partea ce se referă la verificarea candidaților la funcția de judecător și a judecătorilor în exercițiu. În baza acestor norme, la 4 iulie 2017, a fost declarată incompatibilă cu funcția și demisă judecătoarea Domnica Manole.

Având în vedere prevederile legii, potrivit cărora, Consiliul Superior al Magistraturii examinează contestările magistraţilor în fond, cu respectarea tuturor garanţiilor procedurale ale art. 6 al Convenţiei Europene, iar Curtea Supremă de Justiţie examinează doar în partea ce ţine de drept - ce se referă la procedura de emitere și adoptare a hotărârilor de către CSM, Domnica Manole este îndreptățită să ceară anume Consiliului anularea Hotărârii din 4 iulie 2017, afectată de nulitate odată cu declararea neconstituționalității normelor aplicate demiterii.

Publicitate

Astfel, ex-judecătoarea Curții de Apel Chișinău, Domnica Manole, readuce problema declarării incompatibilității sale cu funcția de judecător și eliberării din sistemul judecătoresc înaintea organului jurisdicțional și de autoadministrare judecătorească în noua componență - Consiliului Superior al Magistraturii, și solicită examinarea cazului său în noul cadru legal, prin efectul neconstituționalității normelor aplicate demiterii, totodată, prin constatarea arogării de către CSM la 4 iulie 2017 a atribuțiilor Colegiului Disciplinar cu depășirea de către Consiliu a competenței sale, stabilite prin Legea cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii.

Amintim că Curtea Constituțională a decis, la 5 decembrie 2017, că judecătorii nu pt fi demiși din funcție în urma unui aviz al Serviciului de Informații și Securitate, care constată incompatibilitatea acestuia cu funcția. Prin decizia Curții, această practică a fost declarată neconstituțională. Autori ai sesizării la CC au fost Domnica Manole și avocata sa, Viorica Grecu.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal