„Majorarea cuantumului de amendă care a fost făcut în anul 2016 nu s-a soldat cu rezultate viabile. Atât numărul persoanelor aflate sub probațiune, cât și a celor care au urcat la volan în stare de ebrietate a crescut. Nici mecanismul asupra persoanelor care sunt sub evidența probațiunii nu este suficient. Noi ducem o anumită evidență, dar acestea recidivează și comit și alte infracțiuni. Faptul că ele sunt private de dreptul de a conduce, nu înseamnă că ele nu urcă la volan”, a spus Ghenadie Ceban.
Șeful Inspectoratului Național de Probațiune a oferit exemplul altor țări care au încercat și au reușit să lupte cu șoferii care consumă alcool înainte de a urca la volan.
Astfel, în Letonia, de exemplu, persoanele care se află sub probațiune nu au voie să cosume alcool pe perioada probațiunii, indiferent dacă este vorba de 5 sau de 10 ani. În alte state, se practică munca neremunerată la morgă. Scopul este de a le arăta șoferilor ce efecte adverse poate avea băutura combinată cu șofatul.
Șeful Direcției Juridice a Inspectoratului Național de Probațiune, Vitalie Reniță este de părere că unele dintre exemplele țărilor europene pot fi implementate și la noi:
„S-ar putea ca atunci când vom găsi un șoferi beat la volan, pentru a doua oară, să-i confiscăm permisul pentru mai mult timp și chiar să-l supunem la muncă în folosul comunității”.
Un alt specialist de la Ministerul Justiției a propus ca șoferii nedisciplinați să rămână fără permisul de conducere pe perioada de probațiune:
„Poate ar fi bine ca permisele de conducere să fie ridicate și transmise organului emitent și să se păstreze acolo pe timpul probațiunii. Și să fie schimbat regulamentul în așa fel ca persoana să susțină examenul repetat în cazul în care a fost prins în stare de ebrietate la volan”.
De cealaltă parte, responsabilul de evidența deținuțilot la Departamentul Instituțiilor Penitenciare, Ion Rusu este de părere că pedeapsa cu pușcărie pentru urcatul la volan în stare de ebrietate este prea drastică:
„Persoanele care au comis aceste infracțiuni sunt cu vârste cuprinse între 21-40 de ani. Noi credem că pedeapsa cu închisoarea pentru conducerea în stare de ebrietate este prea aspră, dacă nu a murit nimeni în urma acelui accident. Dar pur și simplu să condamni la 6 luni sau la un an un om, să-l lași să petreacă acest timp cu infractorii care au comis crime extrem de grave, este prea mult”, spune Ion Rusu.
În prezent, 279 de șoferi stau după gratii pentru că au urcat la volan în stare de ebrietate.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.