VIDEO. Au falsificat numărul de voturi? Deliu: Ghilețchi nu a întrunit voturile necesare pentru a fi ales vicepreședinte al Parlamentului

VIDEO. Au falsificat numărul de voturi? Deliu: Ghilețchi nu a întrunit voturile necesare pentru a fi ales vicepreședinte al Parlamentului

Deputatul Tudor Deliu invocă o ilegalitate în procedura de alegere a lui Valeriu Ghilețchi în funcția de vicepreședinte al Parlamentului. Potrivit liberal-democratului, doar 34 de deputați și-au dat votul pentru candidatura lui Ghilețchi, în condițiile în care în sala plenului Parlamentului erau prezenți 88 de deputați, iar pentru alegerea unui vicepreședinte de Parlament este nevoie de o majoritate simplă de voturi.

Vezi și: FOCUS. Votul pentru candidatura lui Ghilețchi: Câți deputați au votat de fapt?

„Urmare a procesului votării, fracțiunea PLDM a notificat verbal președintelui Parlamentului despre existența unor erori evidente de vot asupra chestiunii supuse votării. Dar, cu regret, nu am fost auziți. Modul în care a fost manipulată opinia publică prin anunțarea numărului de vot pe sectoare a fost reprobabil. Din cei 88 de deputați prezenți, pentru alegerea domnului Ghilețchi au votat numai 34 de deputați”, a declarat Tudor Deliu în cadrul unei conferințe de presă.

Publicitate

„Conform înregistrării video a ședinței plenare din 22 decembrie 2017, plasată pe site-ul oficial al Parlamentului, se vede foarte clar că numărarea voturilor a fost eronată:

Sectorul 1: 4 voturi anunțate; 4 în realitate;

Sectorul 2: 35 voturi anunțate; 25 în realitate;

Sectorul 3: 12 voturi anunțate; 5 în realitate.

Cele 34 de voturi exprimate pentru alegerea candidatului Valeriu Ghilețchi nu reprezintă nici majoritatea din numărul deputaților prezenți în sală”, a spus Deliu.

„În interesul legii și spiritul statului de drept fracțiunea PLDM propune abrogarea hotărârii Parlamentului și revenirea la valorificarea legalității și transparenței, condiții de bază a activității de legiferare”, a mai spus Deliu, anunțând că fracțiunea pe care o reprezintă va înregistra astăzi în Parlament un proiect de hotătâre prin care se va încerca anularea hotărârii Parlamentului din 22 decembrie 2017, prin care Ghilețchi a fost ales în funcție.

„Mă adresez proaspătului vicepreședinte al Parlamentului. Domnule Ghilețchi, vă somăm ca pe un creștin evlavios, așa cum vă erijați, să vă prezentați demisia. Astfel veți demonstra că ați păstrat ceva din onestitatea și bunăvoința pe care o trâmbițați de la toate tribunele.

În caz contrar, PLDM va folosi toate instrumentele juridico-politice pentru a restabili legalitatea și prestigiul forului legislativ”, a încheiat liberal-democratul.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal