VIDEO. „Să salvăm administrația publică locală”. PLDM acuză PD de uzurpare a puterii locale

VIDEO. „Să salvăm administrația publică locală”. PLDM acuză PD de uzurpare a puterii locale

Liberal-democrații îi acuză pe democrați de uzurpare a puterii locale și de furt al voturilor alegătorilor. Într-o conferiță de presă, reprezentanții PLDM au declarat că PD duce o adevărată campanie de preluare a primăriilor și a consiliilor locale din Republica Moldova. Potrivit lui Tudor Deliu și Viorel Cibotaru, se folosesc metode de intimidare, presiuni și corupție, pentru a determina primarii care au fost aleși pe listele altor partide să adere la PD sau să renunțe la aparteneța lor politică sau la funcție. „PLDM este îngrijorat de starea democrației locale”, a spus deputatul Tudor Deliu, făcând un apel de implicare către partidele politice și a partenerilor externi.

„Mă adresez partidelor politice, a reprezentanților și obervatorilor internaționali acreditați la alegeri, să fie cu ochii în patru, pentru a nu admite nereguli în cadrul birourilor și consiliilor electorale, care poate să ducă la falsificarea alegerilor. Eu consideră că falsificarea s-a început de acuma”, a mai spus Deliu, venind cu apelul de a „salva administrația publică locală din Republica Moldova”.

Potrivit președintelui PLDM, Viorel Cibotaru, are loc „distrugerea continuă a administrației publice locale, aceasta fiind un ultim bastion al democrației din țara noastră, în condițiile uzurpării puterii de stat și capturării practic a tuturor instituțiilor din R. Moldova”.

Publicitate

La finalul conferinței de presă a fost dată citirii Declarația intitulată „Apelul Partidului Liberal Democrat din Moldova pentru salvarea administrației publice locale, ca ultim bastion al democrației”:

Administrația publică locală este puterea unei națiuni. Anihilarea acesteia prin șantaj, presiuni de ordin politic, juridic și polițienesc este sinonimă cu lichidarea spiritului libertății oricărui stat.

Republica Moldova garantează prin Constituție că unul din principiile de bază a administrației publice locale este autonomia. Aceasta presupune dreptul şi capacitatea efectivă ale colectivităţilor locale de a rezolva şi de a gira în cadrul legii, sub propria lor răspundere şi în favoarea populaţiei, o parte importantă din treburile publice, fapt demolat acum, totalmente, de Partidul Democrat.

Uzurparea puterii în Republica Moldova poartă un caracter concertat și continuu, manifestat prin anihilarea tuturor instituțiilor statului și supunerea lor necondiționată. După preluarea, prin corupere și șantaj a controlului asupra Parlamentului, desconsiderarea votului popular, demonstrației deschise de păstrare a puterii prin modificarea legislației electorale, Partidul Democrat a pornit ultima ofensivă asupra democrației moldovenești -administrațiile locale.

Exemplele vorbesc de la sine. Primarul Chișinăului este ținut captiv, printr-un proces grotesc, de care a profitat PD și a preluat abuziv administrația capitalei, negând orice prevedere legală, instaurând în funcție o persoană care nu a participat în alegeri.

O altă acțiune fără precedent la adresa administrației orașului Bălți a adus consilierii locali în greva foamei, fapt incalificabil într-o democrație.

Șefii mai multor administrații locale au fost terorizați cu dosare penale inventate și obligați să părăsească țara, sau să ceară azil politic în UE. Astăzi, practic, nu există primar care să nu aibă intentate 2-3 dosare penale pentru a fi șantajat în caz de nesupunere. PD a ajuns să controleze, în mod fraudulos, întreaga Republica Moldova, contrar voinței electoratului, atât la nivel central cât și la nivel local. Statul Republica Moldova s-a transformat în statul-clan PD, partid care urăște democrația, libertățile individuale, libertatea de exprimare și proprietatea privată.

Este datoria noastră, a partidelor politice și a societății civile să ne opunem celui mai mare pericol din istoria Republici Moldova - pseudo statul PD.

Partidul Liberal Democrat din Moldova face apel către partidele politice, societatea civilă, Parlamentul European, Consiliului Europei și întreaga comunitate internațională să se opună instituirii unei dictaturi, cu pronunțate caracteristici mafiote în Republica Moldova.

Cerem Parlamentului European și Consiliului Europei, să delege, neîntârziat, un grup de monitori, pentru a evalua situația democrației la nivel local în Republica Moldova. Este ultima noastră redută.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal