GRAFIC. R. Moldova la CEDO în 2017: 2 cereri la 10.000 de locuitori

GRAFIC. R. Moldova la CEDO în 2017: 2 cereri la 10.000 de locuitori
Foto: psnews.ro

Conform raportului pentru 2017 al Curții Europene a Drepturilor Omului, la 31 decembrie 2017, 1.348 de cereri pendinte erau îndreptate împotriva Moldovei, aceasta situându-se pe locul 11 din 47 de state (1.283 de cereri  în anul 2016 și locul 12), relatează Juriștii pentru Drepturile Omului. Dintre acestea, 758 cereri vizând Moldova au fost alocate unui organ judiciar (834 cereri în 2016); 67 cereri au fost comunicate Guvernului (41 cereri în anul 2016); 633 de cereri au fost declarate inadmisibile sau radiate de pe rol (750 cereri în 2016); au fost pronunțate 16 hotărâri, vizând 17 cereri (23 hotărâri în anul 2016 referitor la 27 de cereri).

După numărul de cereri alocate unui organ judiciar raportat la populația țării, Moldova este pe locul 7, cu indicele 2,13 cereri la 10.000 locuitori. În 2016 Moldova era situată la fel pe locul 7, însă cu indicele de 2,36 cereri la 10.000 locuitori.

În privința Moldovei, pe parcursul anului 2017, Curtea a pronunțat 16 hotărâri (23 în anul 2016), dintre care în 10 hotărâri a fost constatată cel puțin o violare a Convenției din partea Republicii Moldova. În șase cauze, în privința Moldovei, nu a fost constatată nicio violare a Convenției, fiind constatată responsabilitatea Federației Ruse. Suma prejudiciilor pe care Guvernul Republicii Moldova a fost obligat să le achite reclamanților se ridică la 95.348 Euro (187.407 Euro în anul 2016).

Analiza pe articole a hotărârilor Curții Europene a Drepturilor Omului pronunțate în cauzele moldovenești în anul 2017 relevă încălcarea următoarelor articole de către Republica Moldova:

 • Articolul 3 - Condiții inumane, tratament inuman și degradant pe timpul detenției (3 cauze);
 • Articolul 5 - Dreptul la libertate și la siguranță (5 cauze);
 • Articolul 6 - Dreptul la un proces echitabil (2 cauze);
 • Articolul 8 - Dreptul la respectarea vieții private și de familie (1 cauză);
 • Articolul 11 - Libertatea de întrunire și asociere (1 cauză);
 • Articolul 13 - Dreptul la un remediu efectiv (1 cauză);
 • Articolul 1 din Protocolul nr. 1 din Convenție - Protecția proprietății (1 cauză);
 • Articolul 34 - Cereri individuale (1 cauză).

Totodată, în 2017 Curtea Europeană a făcut publice 11 decizii. O decizie a fost radiată ca urmare a încheierii tranzacției amiabile dintre Guvernul RM cu reclamantul. În această cauză, Guvernul s-a obligat să achite reclamantului suma de 12.000 Euro, pentru acoperirea oricăror prejudicii suportate.

Prin hotărârile și deciziile pronunțate în 2017, Guvernul Republicii Moldova a fost obligat să plătească în total compensații în mărime de 107.348 Euro (236.804 Euro în anul 2016).

Până la data de 31 decembrie 2017, CtEDO a pronunțat 354 de hotărâri, dintre care în 317 a fost constatată cel puțin o violare a Convenției de Republica Moldova, pentru care au fost achitate prejudicii în sumă de 14.332.834 Euro. De remarcat este faptul că Moldova, după numărul de hotărâri și după numărul violărilor constatate, devansează state ca Germania, Spania, Norvegia, Olanda, Portugalia, care după numărul populație depășesc cu mult Moldova și care au aderat cu mult timp înainte la Convenția Europeană pentru Drepturile Omului.

Mai mult de jumătate din violările constatate în privința Moldovei sunt pentru încălcarea dreptului la un proces echitabil (127), protecția proprietății (108), tratamentul inuman și degradant (83), dreptul la libertate și siguranță (80).

Juriștii pentru Drepturile Omului au lansat o bază de date care conține jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului contra Republicii Moldova. Aceasta permite analiza cauzelor după mai multe criterii: tipul actului, soluția, organul emitent, anul pronunțării, articolul vizat, sumele achitate de Guvern. Totodată, cauzele pot fi sortate, crescător sau descrescător, în funcție de mărimea despăgubirilor sau anul pronunțării soluției.

Astfel, la distanță de câteva click-uri, vizitatorul poate afla câte hotărâri au fost pronunțate, de exemplu, în anul 2017, care sunt despăgubirile achitate, în câte cauze s-a constatat încălcarea articolului 11 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului. Totodată, toate înregistrările pot fi exportate în format editabil.

Baza de date este găzduită de site-ul Juriștii pentru Drepturile Omului, www.lhr.md, și este accesibilă aici.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Poliția a sesizat Procuratura Generală. Șeful IGP: Primăria Chișinău și-ar fi neglijat obligațiile la protestele organizate de Partidul Șor (VIDEO)

Poliția a sesizat Procuratura Generală. Șeful IGP: Primăria Chișinău și-ar fi neglijat obligațiile la protestele organizate de Partidul Șor (VIDEO)

Covoare răsfățate în spuma detergenților ecologici și sub peria utilajului performant. Spălătoria de la Ungheni cu istorie de 12 ani (FOTO/VIDEO)

Covoare răsfățate în spuma detergenților ecologici și sub peria utilajului performant. Spălătoria de la Ungheni cu istorie de 12 ani (FOTO/VIDEO)

 Aeroportul Internațional Chișinău: Armă depistată în bagajul unui cetățean străin

Aeroportul Internațional Chișinău: Armă depistată în bagajul unui cetățean străin

Advertoriale
„Bucură-te de moment. Noi ne ocupăm de restul”. De Ziua Internațională a Cafelei, Julius Meinl plantează arbori în numele partenerilor

„Bucură-te de moment. Noi ne ocupăm de restul”. De Ziua Internațională a Cafelei, Julius Meinl plantează arbori în numele partenerilor

Servicii de recrutare cu garanție de la DAD Human Capital

Servicii de recrutare cu garanție de la DAD Human Capital

Cauți un job în IT? Vezi care sunt primii pași pentru a deveni un specialist în domeniu

Cauți un job în IT? Vezi care sunt primii pași pentru a deveni un specialist în domeniu

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • DESCIFRAT| (IN)Siguranța din mijlocul protestelor sau șirul neregulilor din Orășelul Schimbărilor. Invitați: Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu și directorul executiv API, Petru Macovei
  DESCIFRAT| (IN)Siguranța din mijlocul protestelor sau șirul neregulilor din Orășelul Schimbărilor. Invitați: Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu și directorul executiv API, Petru Macovei
 • DESCIFRAT| Distribuirea lemnelor de foc sau drumul celor 5 metri ster: De la lista întocmită de primării, la stocurile care se golesc (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Cristina Tocari, tânăra care a revenit din Franța pentru a transforma plasticul în bijuterii (VIDEO)
 • DESCIFRAT| Meniul preșcolarilor, între posibilități și necesități (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Nicolai Croitoru: „Pot să mă mândresc că echipa mea e formată practic în proporție de 80% din persoane revenite de peste hotare”(VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Gazul metan se scumpește cu cinci lei. Iată prețul afișat de Transautogaz și argumentul companiei
 • 2
  Partidul Șor reia protestele în centrul Chișinăului. Cu muzică, scenă și pancarte, oamenii vin organizat din mai multe raioane (LIVE)
 • 3
  Alertă în România: Avarie la golirea de fund a Barajului Lacului Piscicol Tăul Mare. Sute de oameni evacuați din zonă și zeci de unități de tehnică în lucru
 • 4
  Ziua Națională a Vinului: Cum a fost atmosfera din PMAN sâmbătă (FOTO/VIDEO)
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.