
ZDG: Familia Diacov și-a completat averea imobiliară cu un conac istoric
Monumentul de arhitectură de însemnătate naţională „Conacul Inglezi” din centrul Chişinăului a ajuns, oficial, în gestiunea Olesei Diacov şi a Nataliei Stati, fiicele deputatului democrat Dumitru Diacov, scrie zdg.md. Sursa citată menționează că democratul neagă faptul că ar avea vreo legătură cu însuşirea de către familia sa a proprietăţii statului. Totuși, în cei 24 de ani de politică la nivel înalt, averea familiei lui Dumitru Diacov a crescut constant.
・
Potrivit ultimei declaraţii de avere şi interese personale, soţii Diacov deţin o casă în Chişinău, conduc două maşini de lux şi păstrează în conturi bancare aproape jumătate de milion de lei. Ziarul de Gardă menționează că și fiicele lor, Natalia şi Olesea, deţin afaceri şi proprietăţi de milioane.
Conacul Inglezi a fost arendat, divizat și privatizat. Din cele 5 construcţii care se aflau pe str. Eminescu 52, a rămas doar una, clădirea monumentului „Inglezi”, celelalte, privatizate anterior de firmele apropiaţilor familiei Diacov, au fost demolate. Clădirea monumentului propriu-zis aparţine statului şi este dată în gestiune economică Teatrului „Luceafărul”, care, în 2010, a semnat un contract de uzufruct cu „Alicecom” SRL, pe o perioadă de 29 de ani. Firma sus-numită îi avea iniţial ca fondatori pe un oarecare Gheorghe Ciobanu (85%) şi pe Natalia Stati (15%).
În decembrie 2016, Natalia Stati a devenit asociată unică şi administratoare a companiei, în locul lui Ciobanu. Totodată, adresa juridică a firmei s-a schimbat dintr-un apartament de pe str. Florilor, într-un apartament de pe str. Bogdan-Voievod, care aparţine, conform actelor cadastrale, unuia dintre fiii Nataliei Stati.
Pe parcursul anului 2017, clădirea a fost restaurată, aceasta fiind una dintre obligaţiile pe care şi le-a asumat firma Nataliei Stati odată cu încheierea contractului de uzufruct.
Celelalte clădiri de pe str. Eminescu 52, anexele conacului „Inglezi”, au fost demolate, terenul fiind divizat în două. Ambele terenuri au avut aceeaşi soartă. Conform unui proiect avizat pozitiv de către Consiliul Naţional al Monumentelor Istorice în septembrie 2016, pe terenul din spatele conacului urmează a fi construită o parcare multietajată.
Sursa citată mai menționează că Natalia Stati deţine o afacere şi în imobilul vecin conacului „Inglezi”, pe Eminescu 50. Şi această clădire aparţine statului, iar în mai 2010 a fost dată în gestiune economică Teatrului „Luceafărul”, aflat în subordinea Ministerului Culturii. În prezent, în acest edificiu, Natalia deţine restaurantul cu specific italian „Chianti”, anterior aici funcţionând restaurantul Cafe-Cafe, deţinut şi administrat tot de fiicele lui Dumitru Diacov.

Şi fostul sediu al PDM aparţine uneia dintre fiicele deputatului Diacov. ZDG scrie că Dumitru Diacov şi soţia sa, Tatiana, deţineau bunul imobil din str. Tighina din iulie 2005. Potrivit ultimei estimări, din iunie 2009, valoarea cadastrală a terenului de 11 ari este de 4,8 milioane de lei, valoarea clădirii nefiind indicată.

Olesea Diacov este şi proprietara unei construcţii de 149 m.p., în preajma Pieţei Centrale, pe str. Cojocarilor 14 A, pe care a cumpărat-o, în octombrie 2016, de la Fundaţia pentru susţinerea democraţiei şi parlamentarismului, redenumită ulterior în Fundaţia pentru Democraţie şi Progres. Aceasta, potrivit Registrului de Stat al Organizaţiilor Necomerciale, este condusă de Dumitru Diacovşi are sediul pe Tighina 32, unde până de curând era şi sediul central al PDM.
Şi Natalia Stati deţine un spaţiu comercial, de 231 m.p., amplasat ultra-central, pe str. Puşkin,intersecţie cu M. Varlaam. Ea a intrat în posesia imobilului cu destinaţie comercială în decembrie 2006, când l-a cumpărat de la Ilan Şor. Tranzacţia a avut loc în perioada în care Natalia încă forma un cuplu cu Gabriel Stati.

Dumitru Diacov şi cele două fiice ale sale deţin case de lux, amplasate în apropiere una de alta, într-un cartier select din Chişinău.
Întrebat de ZDG cum se face că anexele monumentului „Inglezi” au ajuns până la urmă la fiicele sale, deşi în 2013 nega orice implicare a lor la privatizarea acelor bunuri, Dumitru Diacov spune că decizia fiicelor sale de a cumpăra respectivele imobile a venit mai târziu, pentru a-şi „consolida” afacerea pe care o aveau în clădirea vecină.
Potrivit politicianului, calitatea sa de coleg de partid cu ex-ministrul Culturii, Boris Focşa, nu le-a ajutat în niciun fel pe fiicele sale să cumpere imobilele de pe str. Eminescu.