Reţelele de socializare stimulează „în mod deliberat dependenţa de serviciile pe care le oferă”, a spus George Soros la Forumul Economic Mondial de la Davos, în Elveţia.

„Companiile de social media influenţează oamenii să renunţe la autonomie. Puterea de a modela atenţia oamenilor este tot mai mult concentrată în mâinile câtorva companii”, a adăugat miliardarul.

Soros a denunțat, de asemenea „comportamentul monopolist al companiilor tech” care, potrivit lui, a devenit „o problemă globală”.

„Proprietarii acestor platforme se consideră stăpânii universului, însă, în realitate, ei sunt sclavii (dorinței lor, n.r.) de a-și păstra poziția dominantă. E doar o chestiune de timp până la momentul în care dominația globală a companiilor IT monopoliste din Statele Unite va fi distrusă. Davos este un loc bun pentru a anunță că zilele lor sunt numărate. Reglementarea și impozitarea le vor nimici, iar comisarul Uniunii Europene pentru concurenţă, Vestager, va fi principalul lor inamic”, a spus Soros.

Investitorul originar din Ungaria l-a acuzat de asemenea pe preşedintele american Donald Trump că încearcă să conducă SUA ca o afacere „de tip mafia”.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!